Iñaki Goenaga Enbako presidenteak atzo salatu zuenez, gaur egungo low-cost elikadura-sistema, “Galeratan” dagoen sektore produktibo iraunkor batean oinarritua, “Jasanezina” da, eta, beraz, Elikagaien Katearen Legea ezartzen duten eta elikagaien sektoreari egonkortasuna eta errentagarritasuna ematen dioten neurriak bultzatzeko eskatu zuen.

Enba nekazal elkarteak bere 30. batzarra egin zuen atzo goizean Hernanin, elkarteko kide, laguntzaile, gizarte eragile eta agintari ugarirekin. Xabier Lertxundi, Hernaniko alkatea; Xabier Arruti, Nekazaritza eta Landa Inguruneko foru zuzendaria; eta Bittor Oroz, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Politikako sailburuordea.

Saria eman ondoren, Iñaki Goenaga Enbako presidenteak amaiera eman zion ekitaldiari, elikadura-sistema jasangarri baten aldeko alegatu “irmo” batekin, non ekoizleak errentagarritasuna lortuko duen bere familia aurrera ateratzeko eta etorkizunean ustiapenetik inbertitzen jarraitzeko.

Goenagak “Low cost” elikadura-ereduaren “iraunkortasunik eza” azpimarratu zuen; izan ere, elikadura-katearen oinarria ekoizpen-sektorea da, eta “ez dago modurik egungo sektorea mantentzeko, ezta gazteenak talentu berria behar duen lehen sektore batera erakartzeko ere”.

Azkenik, sektore ekoizlearen eta euskal erakundeen arteko elkarlanerako deia egin zuen, berriki erreformatu den Elikagai Katearen Legea lantzeko eta legea euskal errealitate produktibo eta komertzialean ezartzea ahalbidetuko duten neurri guztiak bilatzeko. “Aldarrikapen hutsaz gain, lan serio, profesional eta egituratua egiteko garaia da, sektorea egonkortasunez eta errentagarritasunez hornituko duten neurriak bultzatzeko”, aldarrikatu zuen.

Batzarra amaitu ondoren, Baserritarron Laguna saria eman zitzaion Orona Fundazioari, elikadura osasungarri, iraunkor eta lokala jasangarritasun estrategiaren erdigunean kokatzeagatik.

Jasangarritasuna, enpresa-estrategiaren motorra

Aurkezpena Belen Balerdi Euskadiko Kooperatiben Kontseilu Nagusiko idazkariak egin zuen, eta saria Iñaki Goenaga Enbako presidenteak eman zion Peio Garciandia Orona Fundazioko arduradunari.

Azaldu zuenez, Oronak, Fundazioaren bitartez, erabaki zuen jasangarritasuna izango zela bere enpresa-estrategiaren motorra etorkizunerako, eta, zentzu horretan, langileen elikadura integratu zuen jasangarritasun-estrategia globalaren barruan. Horrela, 2014. urtean lehiaketa publikora atera zuen bere langileen eta bisitarien elikadura-zerbitzua. Zerbitzu horretatik Diametro200 zerbitzua atera zen, eta “langile guztiei elikadura osasuntsua, osasungarria eta lokala” ematen die.

Gaur egun, Oronak egunero 600 pertsona ingururentzako jantoki-zerbitzua eskaintzen du, barazki ekologikoen saskiak banatzen laguntzen die hala eskatzen duten langileei, eta, gainera, beste ekimen batzuk bultzatu ditu, hala nola ekoizleen azoka bat eta Jakioro ekimen solidarioa, duela gutxi Gipuzkoako Foru Aldundiak onartu duena.

Orona Fundazioari emandako sari honekin, Enba erakundeak enpresa-erabaki horri balioa eman nahi dio, izan ere, jantoki-zerbitzua, “Langileak elikatzeaz gain, lehen sektoreko trakzio-elementua da”. “Uste dugu Orona adibide bikaina dela, eta beste enpresa askotan erreplika daitekeela, eta, horrela, ekoizpena baserri gehiagotan trakzionatu”, adierazi zuten.

Egilea Andoni Beitia