Bind 4.0 programak Glucovibes start-up bultzatu egin du

Gure organismoaren glukosa-maila neurtzea, gure gorputza ulertzeko, osasuna hobetzeko eta gaixotasunak eta lesioak saihesteko. Hori egiten du Glucovibesek, duela urte erdi eskas Donostian sortutako aplikazioak. Adimen Artifiziala, Big Data eta diziplina anitzeko talde batekin, mediku, nutrizionista, ingeniari eta informatikariek osatua, dagoeneko 500 erabiltzaile aktibo ditu, hilero handitzen den kopurua. Besteak beste, Chema Martínez, Daniel Carvajal Real Madrileko hegalekoa eta Roberto Cejuela ospetsuak zuzendutako triatloi taldea.

“Glukosa da gure energia-iturri nagusia”, Xabier Sesma Glucovibeseko operazio zuzendariak nabarmendu duenez. “Askotan entzun dugu jaten duguna zaindu behar dela, baina gutxitan sakontzen da zergatian. Janariek aldaketak eragiten dituzte gure organismoaren kurba gluzemikoan, eta ezagutzen baditugu, gure osasuna hobetzeaz gain, gaixotasunak eta lesioak saihestu ere egin ditzakegu”, gaineratu du. Hori horrela, Glucovibesek glukosa-neurgailu jarraitu bat erabiltzen du (CGM ingelesez), eguneko 24 orduetan likido interstizialaren glukosa monitorizatzen duena, nutrizioaren inpaktua eta erabiltzaile bakoitzaren bizimodua ulertzeko.

Hala ere, ez da nahikoa gluzemiaren datuak biltzea; izan ere, Sesmaren arabera, “ez genuke jakingo zergatik igotzen den eta zergatik jaisten den glukosa-kurba. Hori dela eta, testuinguru bat ematen diogu informazio makronutrizionala emateko aukera gehituz. Hori etengabe zabaltzen ari garen elikagaien datu-base baten bidez egiten dugu; baita egindako jarduera fisikoaren datuekin ere, iraupena eta intentsitatea bezalako faktoreak kontuan hartuz”, operazio zuzendariak azaldu duenez. Horrez gain, galdetegi bat egiten zaio erabiltzaileari egunaren hasieran, haren loaren kalitatea neurtzeko, eta beste bat amaieran, bere eguna nolakoa izan den jakiteko. “Galdera labur horiekin, erabiltzaile bakoitzaren energia- eta estres-maila ere jakin dezakegu, zuzeneko lotura baitute glukosa-kurbaren ezegonkortasunarekin”, gaineratu du.

Datu horiek guztiek nutrizioak eta erabiltzaile bakoitzaren bizimoduak glukosa-mailetan duten eragina ulertzen laguntzen dute, eta, Sesmaren arabera, “gaur egun arte sortutako datuekin, 150.000h-tik gorako informazio metabolikoa dugu; ziurrenik, Europako osasun metabolikoko datu-base handiena da diagnostikatutako patologia diabetikorik gabeko pertsonengan”.

Datu horiek interpretatzeko eta erabiltzailearentzat ulergarriak izan daitezen, Glucovibesek Adimen Artifiziala nutrizio-ekipo batekin konbinatzen du, interpretatzeko grafiko errazak emanez eta, aldi berean, profil bakoitzak sortzen dituen kurba gluzemikoetan oinarritutako jarraibide egokiak eskainiz, planteatutako helburuak lortzeko. “Bi pertsona berdin ez dauden bezala, bakoitzari modu desberdinean eragiten digu jaten dugunak edo egiten dugun ariketak. Pertsona berari ere, unearen arabera, ez dio berdin eragiten jaten duenak. Elikadurarako edo entrenamendurako ohiko plan estandarrek erabilera mugatua dute. Horrek bereizten gaitu, batez ere, glukosa irakurtzeko beste aplikazio batzuetatik; azken batean, zerbitzu pertsonalizatua ematen dugu, doitasunezko nutrizioa”, azaldu du Sesmak.

Kirol-taldeek eta atletek dagoeneko konfiantza izan dute aplikazioan, eta, orain, Donostiako enpresak bere garapena enpresa-ingurunean sartu nahi du, SPRI Taldearen Bind 4.0 programari esker; programa horren bidez, Uvesco Taldearekin batera lan egingo baitu. “Triatloi edo txirrindularitzako talde profesionalei lagundu diezaiekegun bezala, beren txirrindulariek errendimendu hobea izan dezaten eta hori lehiaketako egunean isla dadin, era berean edonori lagun diezaiokegu beren energia-maila ezin hobea izan dadin beren egunerokotasunari aurre egiteko eta, horrela, bizitza betea izateko eta beren lana ondo egiteko”, ziurtatu du Glucovibeseko operazio zuzendariak. “Ilusionatzen eta motibatzen gaituen proiektua da. Gainera, Inditex edo Orona bezalako enpresek ere gure proposamenaren berri eman dute, eta horrek esan nahi du enpresak gure lanean konfiantza izaten hasi direla”, gaineratu du.