Artisau-xaboiak egiteko zaletasunak duela 15 urte elkartu zituen Ainara Beobide eta Ainhoa Aramburuzabal. 2019an, zaletasuna lanbide bihurtzea erabaki zuten bi lagunek, eta Lavándula kaleratu zuten, naturala, beganoa eta ekologikoa den kosmetika marka, Otxandioko (Bizkaia) laborategian hasieratik amaierara egindakoa.

“Dena aisialdi gisa hasi zen, baina hainbeste gustatu zitzaigun, naturopatian, dermokosmetikan, formulazio aurreratuan eta abarretan formatzen hasi baikinen, 2019ko martxoan gure laborategia inauguratu arte”, dio Ainara Beobide Lavándulako sortzaileetako batek. Laborategi horretatik, Bizkaiko enpresak bere produktu guztiak egiten ditu hasieratik amaierara, hala azaltzen du Beobidek: “Produktu berri bat merkaturatzea pentsatzen dugunean, I+Garekin hasten gara, kasu bakoitzean gehien gustatzen zaigun formula aurkitzeko, eta testatzeari ekiten diogu. Hurrengo urratsa Europako Atarian jakinaraztea da, eta hortik aurrera gure laborategian egin, ontziratu eta etiketatzen da, salgai jarri ahal izateko”.

Formulak garatzeko erabiltzen duten lehengai gehiena Otxandioko ingurune naturaletik dator; izan ere, “gure landaketako landareak biltzen ditugu. Gure ustez, horrek balio erantsia ematen dio produktuari, bilketa egiteko une zehatzaren zain gaudelako eta errespetuz eta modu jasangarrian egiten dugulako”, Beobideren esanetan. Hala ere, badaude emultsio mota batzuk, lurraldean aurkitu ezin diren landareen printzipio aktiboak eskatzen dituztenak eta, beraz, kanpoan erosten dituztenak. “Dena den, beti bilatzen ditugu ingurunea eta ingurumena errespetatzen dituzten eta gure balio etikoekin lerrokatuta dauden hornitzaileak”, zehaztu du sortzaileak.

Lavándulatik sektore kosmetikoaren joerei jarraitzen saiatzen dira, eta etengabeko ikaskuntzan egoten, hobetu ahal izateko, baina filosofia errespetatuz. “Gure bezeroek kosmetika % 100 naturala, beganoa eta ekologikoa kontsumitzen dute. Pertsona horiek badakite kontsumo-ohiturak aldatu egin behar direla, eta ekonomia zirkularraren eta jasangarriaren alde egiten dute. Horregatik, gardenak izan behar dugu lantzen dugunarekin, eta hurbiltasun-zerbitzu bat eman behar dugu kalitatezko produktu esklusibo eta errespetuzko batekin”, Beobidek dioenez.

Bere produktuak Euskadi eta Nafarroa osoko lokaletan aurki daitezke, eta Estatuko merkatuan sartzen hasi dira, marka Bartzelonan, Toledon edo Asturiasen ezarriz. Gainera, online dendaren bidez ere saltzen dute eta aholkularitza pertsonala eskaintzen dute. “Ia hiru urte daramatzagu laborategia irekita, eta oso pozik gaude. Gure asmoa da aurrera egiten eta hazten jarraitzea, pausoz pauso, gure filosofiari leial izaten eta gauzak ondo egiten saiatzen”, amaitu du.

Egilea Andoni Beitia