Estatuko turismo gastronomikoaren planak 50 milioi izango ditu

Reyes Maroto Industria, Merkataritza eta Turismo ministroak iragarri duenez, gaur, ostirala, irekiko da 720 milioi euro mobilizatuko dituzten jasangarritasun turistikoko planen bigarren deialdia, eta horietatik 50 milioi Turismo Gastronomikoko Plan Nazional baterako izango dira.

Donostiako Basque Culinary Centerren egin du iragarpena Marotok, kazetarien aurrean. Bertan, Mondragon Korporazioko ‘Hospitality’ hotelen, turismoaren eta arlo soziosanitarioko lankidetza proiektuaren aurkezpenean parte hartu du.

Ministroaren ustez, kooperatiba-proiektu hau “oso ona” da, eta “hotelen eta turismoaren sektorearen inguruan kluster bat sortzea ekarriko du, bederatzi kooperatiba elkartuz” eta Ministerioa une honetan garatzen ari den proiektu bat indartuz, “Turismoaren sektorea berreskuratzea”, baina, batez ere, sektorea “modernizatzeko plan bat”.

Hala, nabarmendu duenez, urte hasierako datu turistikoak “oso positiboak” izan dira Euskadin, eta, urtarrileko eta otsaileko gaualdiei dagokienez, “550.000 pilatu dituzte dagoeneko”. “Pandemia aurreko bolumenaren % 85az hitz egiten ari gara”, adierazi du.

Reyes Marotoren ustez, “Hori izan behar da bidea, lana, batetik, gerrak sortzen duen testuinguru berri baten aurrean ziurtasuna ematea”. Ildo horretan, gogorarazi du Ministroen Kontseiluak 16.000 milioi euroko laguntza sorta “garrantzitsu” bat onartu zuela joan den asteartean, eta horietatik 500 milioi industria elektrointentsibora eta gasintentsibora joango direla.

Turismo gastronomikoa

Marotok adierazi du Europako Funtsak turismoaren sektorean hedatzen jarraitzen dutela, eta iragarri du ostiral honetan irekiko dela 720 milioi euro mobilizatuko dituzten jasangarritasun turistikoko planen bigarren deialdia, eta horietatik 50 milioi Turismo Gastronomikoko Plan Nazional baterako izango direla.

Euskal Autonomia Erkidegoan gastronomia “eskualde honetara etortzea eragiten duten gotorleku nagusietako bat” dela nabarmendu ondoren, plan berri honek “bidaiariek asko maite duten produktu baten balioa indartuko du”, eta, BCCren testuinguruan, “Espainiako gastronomiaren aldeko apustua egiten jarraitzeko, balioa gehitzeko eta gure eredu turistikoa hobetzen jarraitzeko, gure produktuen kalitatean oinarrituta”.

Industria ministroak azaldu duenez, Konferentzia Sektorialean funtsen banaketa “garrantzitsu” bat ere onartu zen, ostatu-sektorearen eraginkortasun energetikoari laguntzeko, 170 milioi eurokoa, eta horietatik 4 milioi inguru Euskadiri dagozkio.

Nabarmendu duenez, horri esker, egungo energia-prezio altuen testuinguruan, “Turismo-sektorean ere energia-eraginkortasunerako trantsizioa bizkortu eta energia-prezioak murriztu ahal izango dira”, eta horiek “funts horiekin konpentsatzen hasi nahi dugun ziurgabetasun-elementu bat dira sektorearentzat”.