Culinary Action! Basque Culinary Center-en (BCC) ekintzailetza sustatzeko ekimenak inkubagailu berri bat aurkeztu du Euskadin kokatutako jatetxe gastronomiko berrientzat. Inkubazio-programa bat da, ekintzailetza gastronomikoa indartzeko filosofiarekin sortua, eta Culinary Action-en oinarri teknologikoko ekintzailetzari laguntzeko beste ekimen batzuk osatzen dituena!

Inkubagailuaren helburua, ezaugarri horietako lehena Euskadin, katalizatzea eta aldaketaren erreferente bihurtzea da jatetxe gastronomikoen belaunaldi berriarentzat, berrikuntzan, kalitatean eta planteamenduan diferentziala izango den ideiak eta proiektuak sortzen lagunduz. Proposamenak maiatzaren 13ra arte aurkez daitezke, hazi-egoeran eta osagai berritzaile edo disruptibo batekin, kalitate- eta berrikuntza-diferentziala ekarriko dutenak.

Aurkeztutako proposamen guztien artean, 10 aukeratuko dira, eta maiatzaren 16an iragarriko dira. Inkubazio-prozesuak bederatzi asteko egonaldia eta akonpainamendua izango ditu (2022ko maiatzetik uztailera) Basque Culinary Center-en Labe – Digital Gastronomy Lab, berrikuntza gastronomiko irekiko Living Lab espazioan.

Bertan, asteroko mentoriak eta ikastaro trinkoak egingo dituzte sukaldaritzaren sektoreko adituek, aholkularitza pertsonalizatua eskainiko zaie hainbat aholkulariren eskutik, hainbat arlotako prestakuntza jasoko dute (marketina eta salmentak, finantzak edo kudeaketa), eta beren soluzioak probatzeko proba pilotuak egiteko aukera izango dute ingurune berritzaile batean, azken merkaturatzera iristeko. Hala, uztailaren 14an Demo Day pribatu batera joateko aukera izango dute Basque Culinary Center sareko inbertitzaileen eta korporazioen aurrean balio-proposamena aurkezteko, eta proiektu irabazle bat aukeratuko dute.

Platerak bistaratzeko karta digitala

Gainera, prozesuan zehar, instituzioen laguntza izango dute, hala nola Gipuzkoako Ostalaritza Enpresarien Elkartearena, hainbat zerbitzuren bitartez. Aipatzekoa da La Salvek aholkularitzan eta ekipamenduan emandako laguntza, 1.000 euro oparituko baititu mentoria pertsonalizatuetan, bai eta Araven aldekoa ere, establezimendu bakoitzeko 2.000 eurorainoko ekarpen ekonomikoa egingo baitu. Era berean, Do-it Augmented Reality Technologies-ek 3Dko platerak bistaratuko dituen karta digital bat garatuko du programaren proiektu irabazlearentzat, eta tSpoonLab-ek hilabeteko proba bat emango dio parte-hartzaile bakoitzari jatetxeak kudeatzeko softwarearen lizentziari.

Azkenik, gauzatuko diren proiektuek Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen Sailaren Gastrobikain deialdian parte hartu ahal izango dute. Deialdi horretan, negozio gastronomikoen proiektu berrietarako diru-laguntzak aurreikusten dira: diruz lagundu daitekeen inbertsioaren % 40 gehienez, eta proiektu bakoitzeko 50.000 euro gehienez.

Egilea Andoni Beitia