Javier Hurtado Turismo, Merkataritza eta Kontsumoko sailburuak Aste Santuko turismoari buruzko datu “positiboak” azpimarratu ditu astearte honetan, baieztapen ofizialaren faltan. Izan ere, turisten “joan-etorri handia” izan da Euskadin, eta “itxaropena” ematen dio “pandemian hain gaizki pasatu duen” sektoreari. Onda Cero irratian egindako elkarrizketa batean, Hurtadok adierazi du datu ofizialak maiatzaren 21ean Eustaten argitalpenaren bidez ezagutuko diren arren, sentsazioak “oso positiboak” direla.

“Aste Santu honetan ikusi dugunaren eta sektoreak transmititu digunaren arabera, oso egoera positiboa izan da, bai hiru hiriburuetan, bai nekazalturismoetan”, adierazi du, datu ofizialek hori baieztatuko dutelakoan, eta aurreikuspenak bete egin direla adierazi du: hotelen okupazioa % 80-90ekoa izan da, eta landa-turismoetan % 80koa. Hurtadok adierazi duenez, “Turisten joan-etorri handia albiste ona da pandemian hain gaizki pasatu duen sektore batentzat, zeinaren mende baitaude Euskadiko familia langile asko”.

Halaber, Euskadi pandemiaren aurreko zifretara hurbiltzen ari dela ziurtatu du. “Izan ere, iaz, 2021eko pandemian, 2019ko zifrak gainditu genituen abuztuan eta urrian, nekazaritza-turismoaren portaera oso positiboarekin. Iristen zaizkigun datuak oso positiboak izaten ari dira, eta pandemiaren aurreko 2019ko zifretara asko hurbiltzea espero dugu “, errepikatu du, eta” sentsazioa positiboa da hiru lurraldeetan “. Ukrainako gerrak bisitarien etorreran izan duen eraginari dagokionez, Hurtadok adierazi du “a posteriori” egin beharko den analisia dela. “Pandemian turismo nazional asko izan dugu. Nazioarteko turismoaren jaitsiera, murrizketen ondorioz, oso garrantzitsua izan zen, batez ere 2020an eta baita 2021ean ere, eta zifra horiek ebaluatu behar dira “, zehaztu du,” Aurreko uneetan baino nazioarteko turista gehiago daudela eta positiboa dela ziurtatzeko “.

Sailburuak aitortu du testuingurua “zaila” dela, “Baina bidaiatzeko gogoa duen jende asko ikusi dugu”, eta gogorarazi du 2022koa “lehen aste santua” dela, “Bi urteren ondoren, ezin izan baitugu orain bezalako mugikortasunaz gozatu, eta nabaritu da, irteteko eta gozatzeko gogo handia baitzegoen”. Hurtadok azaldu duenez, bilatzen dituzten helburuak egonaldia luzatzea eta desestazionalizazioa dira. Ziurtatu duenez, pandemiaren aurreko datuak “positiboak” ziren bi alderdi horietan, eta “lan hori egiten jarraitzen dugu Kontseilaritzatik eta Basqeu Tourretik, turistek lurralde osoa ezagutzeko eta egonaldia luzatzeko”. Gainera, sailburuak azpimarratu du sektoreari gehien interesatzen zaion datu ekonomikoa batez besteko tarifa dela, eta hori ere “positiboa” izaten ari dela.

“Termometro positiboa”

Bestalde, astelehenean 148 hegaldi egin zituen Bilboko Aireportua “termometro positiboa” dela adierazi du, baina bisitarien % 70 autoz iristen direla gogorarazi du. Datuek nazioarteko turismoaren susperraldia islatuko dutela ziurtatu ondoren, gogorarazi du pandemiaren unerik zailenetan atzerriko turisten jaitsiera turismo nazionalarekin konpentsatzea lortu dela. Hurtadok pandemiak eragindako krisia gainditzeko zailtasunak aitortu dizkio ostalaritzari, baita zailtasun “oso gogorrak” dituzten beste sektore batzuetan ere, hala nola merkataritzan edo kulturan. Era berean, gogorarazi du administrazio publikoek ahalegin handia egin dutela ERTEak, laguntza publikoak, salbuespenak edo ostalaritzarako edo merkataritzarako terrazen instalazioak martxan jartzeko.

Barrualdeko maskarak derrigorrezkoak ez direla ikusita, Hurtadok ohartarazi du “zuhur” jokatu behar dela, pandemiak “gurekin bizitzen jarraitzen duelako”. “Bihar dekretua zehatz-mehatz ikusiko dugu, maskarak erabiltzen jarraitu beharko dugu zenbait egoeratan”, adierazi du, “Zuhurtziazko” mezu bat errepikatzeko, eta, aldi berean, aitortu du “bestelako une batean gaudela, eta nolabaiteko normalizazioa lortzen lagunduko duela espero dugu, baina ahaztu gabe garrantzitsuena osasun-sistema indartsu bat mantentzea dela, eta horrek herritar guztien lana eta lankidetza eskatzen duela”.

Ukrainan gerrak kontsumoan izan dituen ondorioei dagokienez, Javier Hurtadok adierazi du elikaduraren azpisektorean salmentak igo egin direla “nolabaiteko kezka uneak” egon direlako, eta beste azpisektore batzuetan, ehungintzan eta oinetakoetan edo etxeko tresnerian, berriz, “Zailtasunak” antzeman dituztela, “Bizitzen ari garen ziurgabetasun horren ondorioz” jendea kontsumitzen ari ez delako. Ildo horretan, azpimarratu du administrazio “guztien” lana dela neurriak ezartzea “funtsezkoa den tokiko merkataritzari laguntzen jarraitzeko”.

Egilea Andoni Beitia