Elikadura eta egur katea indartsuagoa izango da behatoki.eus atariari esker

Behatoki.eus tresna informatikoak — Euskadiko Elikagai eta Zur Katearen Behatokia — merkatuaren egoerari, joerei, berrikuntzei eta sektore horietako negozio-aukerei buruzko informazioa bilduko du, jarduera horietan diharduten enpresen lehiakortasuna indartzeko helburuarekin.

Arantxa Tapia Ekonomiaren Garapen, Jasangarritasun eta Ingurumen sailburuak, Bittor Oroz Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Politikako sailburuordeak eta Alba Urresola Lehiaren Euskal Agintaritzako presidenteak aurkeztu dute Behatokia astelehen honetan, Gasteizen.

Behatoki hori Garapen Ekonomikoko Sailak garatu du, Landaren eta Itsasertzaren Garapenerako HAZI fundazioaren bidez, Eusko Jaurlaritzak ohar baten bidez jakinarazi duenez.

Tresna berriaren helburua elikaduraren eta zuraren balio-katearen sektorea indartzea da, merkatuetan gertatzen denari buruzko egungo ezagutza eta iristeko dauden joera, berrikuntza eta aukera berrien azterketa bateratuz.

Halaber, Behatokiak joera berriei aurrea hartzeko laguntzak emango dizkie enpresei, nazioko eta nazioarteko merkatuak zainduz.

Ekimen berri honetan hainbat erakundek hartu dute parte, eta beren ezagutza teknologikoa eta sektoriala eman diote proiektuari. Ekimenean parte hartu duten erakundeen artean Basque Food Cluster, Azti, Neiker, Leartiker, Basque Culinary Center edo Elika daude. Erakunde horien ekarpenei ikerketa-gai zehatzetarako sortutako lantaldeenak gehituko zaizkie.

Tapiak adierazi duenez, “Funtsezkoa da” elikaduraren eta zuraren katearen katebegi guztiak zehatz-mehatz ezagutzea, sektoreko enpresei “egungo egoeran egokitu behar zaizkien erronkak lortzen laguntzeko, ekonomia gero eta aldakorragoak eta kontsumitzailearen eskaera espezifiko handiagoak markatuta”.

Sailburuak adierazi duenez, euskal elikatze-katearen iraunkortasun soziala, ekonomikoa eta ingurumenekoa sustatu behar dira, “Lehen sektoreari balioa emanez eta merkataritza-jardunbideetan gardentasun handiagoa erakutsiz prozesu osoa hobetzeko, ekoizpenetik produktuen merkaturatzeraino”.

Astelehen honetako ekitaldian ‘Euskadiko Elikagai Sistemako Enpresa Jardunbide Egokien Kodea’ ere aurkeztu da, kate horretan lan egiten duten pertsona guztien arteko harreman komertzialak zein printzipiotan oinarritu behar diren ezartzen duena.

Kode honek kalitatezko nekazaritzako elikagaiak sustatzen ere lagundu nahi du, elikadura-segurtasuna eta iraunkortasuna bermatuta, eta, horrez gain, kontsumitzaileek nekazaritzako elikagaien produktuei eta elikadura-kate osoaren funtzionamenduari buruz jasotzen duten informazioa hobetu nahi du.

Ingurune konplexuago eta zalantzagarriago

Eusko Jaurlaritzak azaldu duenez, gero eta ingurune “konplexuago eta zalantzagarriago” batean, lehia zabalagoa eta biziagoa den honetan, “Ezinbestekoa da ezagutza zabala izatea, gure elikaduraren eta zuraren katea osatzen duten agente, produktu eta zerbitzuen funtzionamenduaren azterketan eta jarraipenean oinarrituta”.

Behatoki.eus-en helburuak hainbat atal biltzen ditu, hala nola ‘Estatistikak’, non, besteak beste, ustiategiei, ekoizpen-prozesuei eta azpisektore desberdinek aurre egin behar dieten eraginei buruzko zenbakizko datuak eskaintzen diren.

“Elikagaien Balio Katea” atalean, Kostuen eta Prezioen Behatokiaren emaitzak eskaintzen dira, produktu bakoitzaren balio-katearen katebegi bakoitzean jasotako prezioen eta produkzio-kostuen analisitik lortutakoak, dauden datuetatik, sektoreko erakunde adierazgarrien datu-ekarpenetatik edo estatu-mailako azterlanetatik abiatuta.

Informazio hori zabaldu egin da azken urteetan elikaduraren eta zuraren ekoizpenari eta industriari, kontsumo-ohiturei eta landa-garapenari buruz egin diren hainbat koiunturari buruzko azterlanekin.

Behatoki.eus-ek ekoizpen, merkatu, teknologia, osasun eta ongizate edo iraunkortasun joera berriei buruzko edukiekin osatzen du bere eskaintza. Hori guztia elikadura “kontzienteagoa, osasungarriagoa, seguruagoa, jasangarriagoa eta justuagoa” lortzera bideratuta dago.