Joan den apirilean eta maiatzean industria horrek izotz-kubituak gutxiago biltegiratu zituen kostuen igoeraren ondorioz, eta udaberriko bero-boladak eskaria ohi baino gehiago igo zuen data horietan, eta horrek produktu horren eskasia eragin du uda betean.

Hala azaldu dio Eferi Procubitos Europe enpresako zuzendari nagusi Fernando Plazasek, Espainiako izotz kubitoen ekoizlerik handienak, gaitasun nazionalaren % 22arekin, eta adierazi du okerrena iristear dagoela eta “datorren astean kriminala” izango dela insumo horren faltari dagokionez.

“Izotza dago, baina merkatuak behar duena baino gutxiago”, adierazi du Plazasek, eta gaineratu du “ia inork ez zuela eskaeraren igoera hori aurreratu”.

Bere hitzetan, “Ekaitz perfektua” da, joan den apirilean eta maiatzean hasi zena. Une horretan, industria izotz-kubituak biltzen hasi zen, udako, uztaileko eta abuztuko hilabete indartsuen eskaerari erantzun ahal izateko.

Biltegi gisa erabiltzen diren hozkailuetan sartzen den palet bakoitzeko 3 euro ordaintzen dira, eta beste 3 euro ateratzeko. Bitartean, biltegiko egun bakoitzeko 50 zentimo ordaintzen dira.

“Horren ondorioz, izotzaren prezioa bi edo hiru aldiz biderkatzen da, eta, horregatik, enpresek ikusi zuten ez ziela konpentsatzen biltegiratzea”, azaldu du Plazasek.

Egoera horri gehitu behar zaio udaberria iristearekin batera “azokak, berbenak eta, oro har, ostalaritzako jarduerak izugarri ugaritu zirela”, eta maiatza bero-bolada batekin iritsi zela, eskaria are handiagoa izan baitzen, eta horrek biltegiratzeko gaitasuna are gehiago mugatu zuen, Plazasek jarraitu duenez.

Udan ateratzeko gorde ohi diren kopururik gabe, industria aurten abuztu baten aurrean dago, bero-boladak eragindako eskariarekin, eta ez du behar adina kantitate ordaintzen.

“Tamalez, abuztu osoan bero-bolada egongo dela dirudi, eta, nire ustez, iraileko lehen astera arte ez da hau lasaituko”, adierazi du Prokubitoen zuzendariak.

Eskariaren gorakada handia

Zenbakitan, Plazek eskaintzen dituzten datuen arabera, Espainian egunean 2 milioi kilo izotz kubit ekoizten dira, eta ohikoena udaberriko hilabeteetan beste 2 milioi kilo gordetzea da, udako eskariari aurre egiteko (normalean 4 milioi kilo egunean).

Gaur egungo egoera da, ordea, egunean 8 milioi kilora igo dela eskaria eta, ia izotzik gorde gabe, egunean 2 milioi kilo hornitzeko gaitasuna baino ez dagoela, eta hori da gertatuko dena.

Plazek adierazi dutenez, Hotelen, Jatetxeen eta Cateringsen kanala (Horeca) gutxiago mindu da, kasu batzuetan izotza egiteko makinak dituztelako, baina supermerkatu batzuetan izotz-poltsak pertsona bakoitzeko batera erosten ari direla ikusi dute.

Banaketa-sektoreko iturriek Eferi baieztatu diotenez, duela zenbait egunetik izotz-hornidurako arazoak dituzte beren establezimenduetan, eta “eskariaren gorakada handia” gertatu da aste hauetan gertatzen ari den bero-boladaren ondorioz.

Herrialde osoan “arazo orokorra” da, eta ez da soilik gune turistikoetara mugatzen; kasu batzuetan “24 bat ordu” behar izaten dira izotza berritzeko, eta beste batzuetan salmenta mugatu ere egin dute, stocka izateko.

Ostalaritza sektoreko iturriek, berriz, ukatu egin dute arazo hori sektoreari eragiten dionik, baina taberna eta jatetxeetako hornidurarik ezaren “kasu puntualak” egon daitezkeela adierazi dute.

Egilea Andoni Beitia