Hiperinflazioak kalte larria egiten dio biztanleriaren nutrizioari

Ekainean, meloi baten prezioa 13 eurora iritsi zen. Kopuru horrek oinarrizko elikagaien garestitzea islatzen du, eta nutrizioaren kalitatea jomugan jartzen du berriro, besteak beste elikagaien garestitzearen ondorioz inflazioa % 10,8an dagoen une honetan. Krisialdietan, 2008koan gertatu zen bezala, baliteke nutrizioaren kalitatea ahultzea prezioen garestitzeak, eta, bereziki, errenta baxuenak dituzten pertsonen kasuan.

Hala azaldu dio Jesus Roman Madrilgo Unibertsitate Konplutentseko Nutrizioko irakasleak Efeagrori, eta gaineratu du krisialdiak eta arazo ekonomikoak bat datozela malnutrizioak eragindako haurren obesitate-tasa handiagoekin. Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Erakundeak (FAO) argitaratutako azken datuen arabera, elikagaien prezioak 1990etik maila altuenera iritsi dira mundu mailan.

Espainian, covid-19ak eragindako pandemiak lehenik, elektrizitatearen eta erregaien prezioaren gorakadak ondoren – Nekazaritzan mobilizazioak eta lanuzteak eragin zituzten – Eta, azkenik, Ukrainako gerrak supermerkatuko apalategiei eragiten dien egoera astindu dute. Kontsumitzaileen eta Erabiltzaileen Antolakundeak (OCU) urte batean erosketa-saskiaren prezioa % 15,2 garestitu zela ohartarazi zuen uztailean.

Romanen ustez, edozein dietaren puntu kritikoa da fruta, barazki, arrain eta oliba-olio eskasia gertatzen denean, eta hain zuzen ere horiek dira azken hilabeteetan preziorik altuena lortu duten elikagaietako batzuk. Meloiaren 13 eurotik gora, OCUren datuen arabera, oliba leuneko olioa % 52,6 igo da eta fruta eta barazkiak % 12,4 garestitu dira.

Jesus Romanek kalitate txarragoko nutriziorako bidea marraztu du, bi kontzepturen bidez: urdail-kuota eta kroketa izoztuak. Lehenengoak, nutrizionistaren arabera, gorputzak egunean zehar kontsumitzeko eskatzen dituen kaloriei egiten die erreferentzia, eta ohartarazten du arazo ekonomikoak dituzten pertsonek merkeagoak diren elikagaien alde egiten dutela, kalitate baxuagokoak izan ohi direnak, osasungarriagoak direnak murriztuz. Kalitate txarragoko elikadura ekar dezaketen arazoen artean, irakasleak hasieran aurreratu zuen bezala, obesitatea dago.