Abuztuaren hamar egun baino ez dira igaro, eta 2022ko mahats-bilketa Nafarroako atarian dago. Izan ere, upategi batzuk aste honetan hasi dira lehen probak egiten, baina abuztuaren 16ra arte ez dira hasiko aurten inoiz baino lehenago heldu den fruitu bat biltzen. Bero handiak, bai eta prezipitaziorik ezak ere, batez bestekoa baino bolumen txikiagoak utziko dituen kanpaina markatzen dute.

Nafarroako Jatorri Deiturak eman ohi du Foru Komunitatean mahats-bilketaren hasieraren berri. Eta gutxienez atxikitako bi upategi lanean ari direnean egiten du. Segur aski datorren asteartean edo asteazkenean (abuztuaren 16an edo 17an) gertatuko da hori. “Orain arte, erregistroak ditugunetik, 2020koa izan da goiztiarrena, abuztuaren 20an iragarri baikenuen”, azaldu du Elena Arraiza Nafarroako Orientazio Departamentuko gerenteak; 85 upeltegi eta 2.000 mahastizain inguru babesten ditu, 10.000 hektareako mahastiak lantzen dituztenak. “Oraintxe bertan mahatsen egoera, oro har, zoragarria da”, laburbiltzen du.

Tenperatura altuak eta euririk eza konbinatu egin dira gaixotasunak saihesteko. Baina mahastizainen zaintza zorroztu behar izan dute, batez ere lehorrean lan egiten dutenena. Viña Zorzal Nafarroako JDren zati bat da, eta betiko lehengaiekin eta garnatxaren aldeko apustu sendoarekin zerbait ezberdina egiten saiatzen den marka horietako bat da. Xabier Sanzek, bere anaiekin batera, familiaren upategia zuzentzen du, eta azaldu du datorren astearen erdialdean hasiko direla tempranillo barietateko lehen mahatsak biltzen. “Beste urteekin alderatuta, aurrerapena orokorra da penintsula osoan”, dio.

Tenperatura altuak eta euririk eza konbinatu egin dira gaixotasunak saihesteko. Baina mahastizainen zaintza zorroztu behar izan dute, batez ere lehorrean lan egiten dutenena. Viña Zorzal Nafarroako JDren zati bat da, eta betiko lehengaiekin eta garnatxaren aldeko apustu sendoarekin zerbait ezberdina egiten saiatzen den marka horietako bat da. “Oso urte zaila izaten ari da”, azaldu du Xabier Sanzek. Anaiekin batera, familiaren upategia zuzentzen du, eta datorren astearen erdialdean tempranillo barietateko lehen mahatsak biltzen hasiko direla azaldu du. “Beste urteekin alderatuta, aurrerapena orokorra da penintsula osoan”, dio.

Daniel Andión da Intiako nekazaritza-aholkularitzako koordinatzailea. Azken asteetan hainbat lursail bisitatu ditu mahatsen egoera egiaztatzeko eta aurrerapena baieztatzeko. “Zaila da zifra bat ematea, gero eta modu zehatzagoan lan egiten baita, partzela bakoitza aztertuz, baina argi dago nolabaiteko aurrerapena dagoela”, dio Andionek, eta baliteke mahats kilo gutxiago biltzea, baina oso egoera enologiko ona, kalitate handiagoko ardoak eskaini beharko lituzkeena. “Alea txikixeagoa da.”, dio.

Eider Rodríguez Inurrietako enologoak, badaki lurra erabakigarria dela mahatsondoarentzat. “Abenduko uholdeek hezetasun handia utzi ziguten lurrean”, azaldu du. Gainera, hezetasuna kontrolatzen du, ekoizpenak egonkortzeko aukera ematen dion ureztatze-sistema baten bidez. Asteartean hasiko da sauvignon blanc biltzen. “Azken urteetako goiztiarrena”, dio.

Egilea Admin