Euskadi da arrantza-produktuen per capita kontsumo handiena duen autonomia-erkidegoa (28,8 kilo urtean), Asturiasen eta Gaztela eta Leonen atzetik, eta Kanariar Uharteetan, berriz, gutxien kontsumitzen duena, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioaren (MAPA) datuen arabera.

2021eko Etxeetako Elikagaien Kontsumoko Panelak 22,72 kilotan kokatzen du pertsona bakoitzeko itsasoko eta akuikulturako produktuak jatea, aurreko urtearen aldean % 8,5 jaitsi baitzen (-2,12 kilo).

Estatuko batez bestekoaren gainetik daude Euskadi eta Asturias (28,69 kilo pertsonako), Gaztela eta Leon (26,95 kilo pertsonako), Galizia (26,54 kilo), Nafarroa (25,59 kilo), Aragoi (24,35 kilo), Kantabria (24,09 kilo pertsonako), Katalunia (23,76 kilo pertsonako) eta Errioxa (23,6 kilo).

Aldiz, Kanarietan, pertsona bakoitzeko arrain eta itsaskirik gutxien kontsumitzen da (16,69 kilo).

Hauek ere batez bestekoaren azpitik daude: Balear Uharteak (20,3 kilo), Valentziako Erkidegoa (20,8 kilo), Murtzia (21,5 kilo), Andaluzia (21,24 kilo), Madril (21,6 kilo), Gaztela-Mantxa (22,29 kilo) eta Extremadura (18,67 kilo).

Etxeko arrantza-produktuen per capita kontsumoa nabarmen jaitsi zen 2021ean 2020an baino, urte horretan konfinamenduaren ondorioz gora egin baitzuen, baina 2019an baino zertxobait handiagoa izan zen, % 0,8.

Kontsumoaren beherakadak arrainei, moluskuei eta kontserbei eragiten die.

Espainian gehien kontsumitzen den arrain mota freskoa da, urtean batez beste 9,63 kilo kontsumitzen baitira pertsona bakoitzeko, baina 2021ean % 9 murriztu zen.

Per capita kontsumitutako kiloen proportzio handiena duen hurrengo mota arrain- eta molusku-kontserbak dira, horiek ere % 6,9 jaitsi baitziren, 4,51 kiloraino.

Atzerakadarik txarrena arrain izoztuaren segmentuarena izan zen, urtean % 7,4 jaitsi baitzen, pertsonako 2,27 kiloraino.

Espainiako etxeek 1.051.532 tona arrain eta itsaski erosi zituzten 2021ean, aurreko urtean baino % 8,4 gutxiago eta 2019an erregistratutako bolumena baino % 1,2 gehiago.

Guztira 9.779 milioi euro gastatu zituzten arrantza-produktuetan, 2020an ordaindutakoa baino % 4,5 gutxiago eta 2019an baino % 8,7 gehiago, panelaren arabera.

Egilea Andoni Beitia