Igor Artola Anoetako “Radikal Cheyenne Saloon” eta Donostiako “Chopper Bar” tabernen jabearen ustez, gehiegizkoak dira ostalaritzari berriz irekitzeko ezarritako murrizketak. “Anekdotikoa da terrazaren % 100 neguan uztea. Prestatzen ari zaizkigu. Irekiera kanpoaldeetarako bakarrik izango dela aurreratu dute, eta gero papurrak ematen dizkigute pozik egoteko “.

David Nuñez Portugaleteko “Jaque Café” jabea iritzi berekoa da. “Limosna bat da. Hilabete daramate itxita, eta orain gaueko zortziak arte bakarrik irekitzen uzten digute. Haserre nago”.

Zertxobait baikorragoa da Raquel Martinez Olano, Gasteizko “Goikoa”-ren jabea, baina ostalaritza zuhurtziaz irekiko duela esan du. “Bakarrik irekiko dut, ezin dudalako pertsonen lanarekin jolastu. Ezin ditut langileak ERTEtik atera, gero berriro sartzeko, egoera epidemiologikoa aldatzen bada “.

Bizkaiko ostalaritza

Bestalde, eta ildo beretik, Hector Sanchez Bizkaiko Ostalaritza Elkarteko gerenteak uste du hartutako neurri berriek sektorea “ez hondoratzen” laguntzen dutela, baina “metatutako galerengatik” konpentsazio ekonomikoak falta direla.

Sanchezek uste du hori ez dela ostalarientzako “eszenatokirik onena ezta txarrena ere”. “Guk beti adierazi diogu Eusko Jaurlaritzari zer lan egin nahi duen sektoreak, eta gutxieneko baldintza batzuk behar zirela gutxieneko egoera batean lan egin ahal izateko. Guk ezarri genituenetara hurbiltzen da, baina ez da aukerarik onena “, ziurtatu du.

Eta terrazarik gabeko tabernak?

Bizkaiko ostalaritza elkarteko ordezkariak azpimarratu du terrazarik ez duten establezimenduentzako neurriek “desabantaila” dakartela, baina gogorarazi du egun hauetan eta egungo klimatologiarekin ezin izango dela bertan egon. Lokal txikien desabantaila ere azpimarratu du. Bere ustez, “sektorea funtzionatzen duela erakutsi behar da, jarduera ekonomikoa eta osasuna uztartu daitezkeela”, eta ildo horiek malgutu egin behar direla.

“Gogoa eta beharra”

Hector Sanchezek uste du ostalaritza establezimendu askok irekiko dituztela ateak larunbatean, “jendeak gogoa eta beharra duelako”. “Historikoki, Gabonak oso garrantzitsuak dira ostalaritzaren fakturazioan, eta ziur une garrantzitsua izango dela jarduerari dagokionez. Espero dugu horrela izatea eta irekitzen duten ostalariek ahalik eta ondoen lan egin ahal izatea “, gaineratu du.

Sektorea “oso ukituta, ez hondoratuta, baina ia” dagoela esan ostean, Eusko Jaurlaritzaren erabakiak “hondoratzen ez amaitzen” laguntzen duela adierazi du, “baina oraindik asko falta da”. “Itxita egon garen denbora guzti honen konpentsazioa falta da, pilatu diren galera guztiena eta pilatzen jarraituko dutenena, mugak oso garrantzitsuak direlako”, ziurtatu du.

Egilea Admin