Ekoizpen Integratuak nekazaritza- eta abeltzaintza-ustiategiak hartzen ditu, eta ingurumena errespetatzen duen ekoizpenaren aldeko apustua egiten dute | Bederatzi enpresa hartzen ditu bere baitan, eta arrautzak, arroza, esnea, jogurta, gazta, oilaskoa eta tomatea ekoizten dituzte
Reyno Gourmetek ekitaldi bat egin du astearte honetan Burlatako Ikastetxe Integratuan, Nafarroako ekoizpen integratuaren hogeigarren urteurrena ospatzeko. Burlatako CIko ostalaritzako ikasleek beren produktuak erakutsi dituzte, eta gaur egun kalitate-markari atxikita dauden enpresek parte hartu dute ekitaldi horretan.
Ekitaldian parte hartu dute Jose Maria Aierdi Nafarroako Gobernuko Landa Garapen eta Ingurumen kontseilariak, Eneko Madinabeitia Burlatako CIko zuzendariak eta Natalia Bellostas INTIA-Reyno Gourmeteko zuzendari gerenteak.
Hitzordua hasteko, Burlatako Ostalaritzako ikasleek Nafarroako Ekoizpen Integratuko produktuekin prestatu behar zituzten platerak prestatzeko prozesua aurkeztu diete bertaratutakoei.
Nafarroa, Ekoizpen Integratuan aitzindaria
Jarraian, Nafarroako Ekoizpen Integratuaren sistema nabarmendu da. Sistema horrek nekazaritza- eta abeltzaintza-ustiategiak hartzen ditu, ingurunea errespetatzen duen ekoizpenaren alde egiten dutenak, eta lehentasuna ematen die ingurumenarekin kontu handiena duten metodoei. Ekoizpen konbentzionalaren eta ekologikoaren arteko alternatiba bat da, nekazaritza eta abeltzaintza bizia eta iraunkorra, ingurunea errespetatzen duena, praktika egiten duenarentzat errentagarria eta gizartearen eskaerei erantzuteko gai dena.
Nafarroako Ekoizpen Integratua 1997. urtetik dago araututa, eta, ordutik, Foru Gobernuak hura garatzen duten xedapen osagarriak eta nekazaritza- edo abeltzaintza-ekoizpenetarako berariazko erregelamendu teknikoak onartu ditu. Nabarmentzekoa da 2003an onartutako behi-esnearen ekoizpenean aitzindaria izan zela bere garapenean. Foru Komunitatean hamahiru abeltzain ziurtagiri eta bi marka daude esne hori merkaturatzeko. Ultrapasteurizazioaren mende dagoen UHT esneaz gain, enpresa horiek esne freskoa (pasteurizatua) eta jogurtak ere merkaturatzen dituzte.
Aipatutako behi-esnearen ekoizpen integratuaz gain, Nafarroak abere-ekoizpen integratuen erregelamendu teknikoak ditu: errunaldiko hegazti-hazkuntza, haragi-hegazti-hazkuntza, letxoia, zaldi-okela eta haragi-untxikultura.
Nekazaritza-ekoizpenen erregelamendu teknikoei dagokienez, araudi desberdinetako 2.298 hektarea daude erregistroan inskribatuta: zainzuri zainzuria, gurutzazaleak (azalorea, brokulia, aza eta erromaneskoa), letxuga, kukulua eta eskarola, arroza, orburua, hezurrezko fruta-arbolak (melokotoneroa eta nektarina), pepitazko fruta-arbolak (udarea eta sagarra), industriako tomatea, berotegiko tomatea, neguko zerealak (oloa, garagarra, gari biguna eta gari gogorra), kiwia eta patata.
Merkaturatutako ekoizpenei dagokienez, 2023an 27 milioi litro esne baino gehiago lortu ziren behi-esnearen ekoizpen integratuan; errunaldiko hegazti-hazkuntzaren ekoizpen integratuak ia 400.000 dozena arrautza merkaturatu zituen; eta 2,5 milioi kilogramo inguru merkaturatu ziren haragiaren hegazti-hazkuntzaren ekoizpen integratuan, 237.000 kilogramo tomate fresko eta 50.000 kilogramo arroz.
Zigilu horren pean, gaur egun arrautzak, arroza, esnea, oilaskoa eta tomate freskoa merkaturatzen dituzten ekoizleak daude erregistratuta.
Nafarroako Gobernuko Landa Garapen eta Ingurumeneko kontseilari Jose Maria Aierdik bere hitzaldian nabarmendu duenez, “sistema honek gizarteak eskatzen dituen hainbat alderdi biltzen ditu, eta animalien ongizatea, elikagaien segurtasuna, hurbileko produktua eta ingurumenaren eta ekonomiaren iraunkortasuna batzen ditu”. Gainera, gogorarazi duenez, “Nafarroa aitzindaria izan zen bai bere sorreran, bai beste autonomia erkidego batzuek geroago erreplikatu zituzten araudietan”.
Bestalde, Eneko Madinabeitia Burlatako IKko zuzendariak “Reyno Gourmeten eta Ostalaritza Eskolaren arteko lankidetza estua” azpimarratu du, “prestakuntza praktikoen bidez ikasleei Nafarroatik hurbil dauden eta kalitatezkoak diren produktuen ezaugarriak erakusteko”.
Azkenik, INTIA-Reyno Gourmeteko zuzendari kudeatzaile Natalia Bellostasek azaldu duenez, “INTIA arduratzen da produktu bakoitzaren araudi espezifikoak betearazteaz”, eta funtzionamendu egoki hori bermatzeko, “aldizkako auditoriak egiten dira, ekoizpen-sistema bakoitzaren kontrol-plan zehatza betetzen dela bermatzeko”.
Atxikitako enpresak
Gaur egun, bederatzi dira Reyno Gourmeten Ekoizpen Integratuko kalitate-markari atxikitako enpresak:
•S.A.T Lacturale (Etxeberri). Behi-esnearen ekoizpen integratua.
•Sarriako jaurerria (Gares). Behi-esnearen ekoizpen integratua.
•Avícola Abaigar (Los Arcos). Errunaldiko hegazti-hazkuntzako ekoizpen integratua.
•Larraz landako arrautzak (Larrion, Etxalar eta Arbizu). Errunaldiko hegazti-hazkuntzako ekoizpen integratua.
•Lacubegi (Uxuea). Errunaldiko hegazti-hazkuntzako ekoizpen integratua.
•In-taldea. Melidako Eskola (Mélida). Haragi-hegaztien ekoizpen integratua.
•Kiko oilaskoak (Tafalla). Haragi-hegaztien ekoizpen integratua.
•El Alcaraván (Arguedas). Arrozaren ekoizpen integratua.
•Cultivo de Navarra S.L. Artaxoako tomatea (Iruña). Berotegi-tomatearen ekoizpen integratua.
Ekoizpen integratuko produktuekin egindako pintxoak dastatzea
Ekitaldiari amaiera emateko, Burlatako IKko ostalaritzako ikasleek egindako pintxoak dastatu zaizkie bertaratutakoei, kalitate-markako ekoizpen integratuko produktuekin.
Dastatu diren pintxoak honako hauek izan dira: “Oilasko eta arrautza kroketak”, “Arroz eta boloñesa aranziniak”, “Barazki eta gazta arroz krematsua”, “Hegazti krema eta txanpiñoi txupitoa” eta “Oilasko wok barazkiekin eta sojarekin”.