Badira adierazle ekonomiko batzuk, proiektu baten buru den pertsona batek kontuan hartu beharrekoak, negozioan gauzak nola doazen sakon jakin nahi badu. Eta ez da noizean behin egiten den ebaluazio bat, baizik eta kontuan hartu beharreko zerbait, proiektuaren ekonomia hobetuko duten eta etorkizun oparoa izan dezaketen estrategiak lantzeko.

Izan ere, negozio baten etorkizunerako ezinbestekoak diren adierazle horietako bat enpresen zorpetze-ratioa da. Agerikoa dirudi, izena ikusita, gainerako eragiketa ekonomikoekiko zorra nola doan zehazten duen adierazle bat dela.

Baina definizio orokor batetik harago, komeni da argi izatea nola kalkulatu behar den, zer inplikazio dituen etorkizun hurbil eta urruneko erabakiak hartzerakoan, eta, batez ere, gaur egun negozio bat duten eta aldez aurreko esperientziei buruz jakin nahi duten pertsonei zer zorpetze-ratio erabil liezaiekeen pantaila gisa.

Zer da zehazki enpresen zorpetze-ratioa? Guztia kalkulatzeko eta gogoan izateko moduari buruz

Kontuan hartu beharreko elementu asko daude lehenengo aldiz lan-proiektua eta proiektu pertsonala hastean. Logikoa denez, ideia on bat izatea, ondo atera daitekeena, eta xede-publikoaren beharrak zein diren aztertzea, horrela ezinbesteko negozio bihurtzeko.

Baina kontrol ekonomikoa eta edozein negoziotako kontuen etengabeko ebaluazioa ere ezinbestekoa da, eta ez da inoiz alde batera utzi behar. Ideiak itxurazko arrakasta izan dezakeelako, baina kontuak ez badira behar bezala egokitzen, ezingo da inoiz epe luzerako proiektu bihurtu.

Eta enpresen zorpetze-ratioa ez da edozein indize, baizik eta funtsezko adierazle bat, funtsean enpresa batek maileguekiko eta kanpoko beste finantzaketa-modu batzuekiko duen mendekotasuna erakusten duena, horrela bere eragiketak eta inbertsio-proiektuak babesteko. Neurri horrek, azken batean, datu positiboak ematen dituenean, finantza-sendotasun egokiaz hitz egiten du, eta proiektu horrek ordainketa-betebeharrak betetzeko gaitasuna duela.

Egia da enpresen zorpetze-ratioa indize garrantzitsua den arren, proiektuaren gainerako adierazle ekonomikoekin etengabe alderatuz neurtu behar dela beti. Eta ez hori bakarrik, kontuan izan behar da, baita ere, negozioa kokatuta dagoen sektorea eta enpresaren berariazko inguruabarrak, adibidez, martxan daramatzan urteak.

Ikus dezagun, hori bai, zein den indize hori kalkulatzeko formula, eta horrela gauzak negozioan ekonomikoki nola doazen jakin ahal izatea:

Formula hori kalkulatzeko kontuan hartu beharreko hiru balore daude: ondare garbia (enpresaren funtsen balio garbia adierazten du, hau da, aktiboak ken zorrak); pasibo finkoa deritzona (pasibo ez-korrientea ere deitzen zaio, enpresak epe luzera likidatu behar dituen finantza-betebeharrak barne) eta pasibo zirkulatzailea edo korrontea, hau da, enpresak, oraingoan bai, epe motzean likidatu behar dituen finantza-betebeharrak.

Beraz, enpresa-zorpetze osoaren ratioaren behin betiko formula lortzeko, honako hau pentsatu behar da: zorpetze-ratioaren ehunekoa pasiboa (pasibo finkoa eta pasibo zirkulatzailea batuta) zati ondare garbia dela.

Enpresen zorpetze-ratioaren inplikazioak erabakiak hartzerakoan

Enpresen zorpetze-ratioa oinarri hartuta, enpresa batean gauzak ekonomikoki ondo doazen jakiteko orduan, maila onena honako hau da: 0,40 eta 0,60 artekoa. Enpresa batek 0,60tik gorako zorpetze-ratioa badu, uste da oso zorpetuta dagoela eta arrisku handia duela, eta leundu egin behar dela, zor hori pixkanaka ezabatzeko erabakiak hartuz.

Zer aukera mota daude enpresa baten zorpetze-ratioa jakinarazi denean? Jakina, proiektu berriak planifikatzea edo ez egitea, enpresa hazteko, erosketak egiteko, plantilla handitzeko edo ez egiteko, eta, azken batean, krisi ekonomikoren bat edo beste izan daitekeen errealitateari aurre egiteko maniobrak programatzea.

Zorpetze-ratio hori zenbat eta txikiagoa izan, orduan eta gaitasun handiagoa izango dute enpresek, logikoa denez, askotan esparru sortzaileari eta estrategikoari, ekonomikoari baino, dagozkion erabakiak hartu ahal izateko. Baina, eta garrantzitsua da gogoratzea, ezin da lan-proiekturik egin, azken hori kontuan hartu gabe.