Nafarroako Zainzuriko ekoizleek jasotzen duten prezio merkea salatu du UAGNk.

Nafarroako Nekazari eta Abeltzainen Batasunak (UAGN) “kezka handia” agertu du Nafarroako zainzuria jasaten ari den “noraezagatik”. Produktu “enblematikoa” da, baina ekoizleek prezio merkea jasotzen dutenez, izendapena mantentzeko ahaleginak porrot egin du.

Ohar batean adierazi dutenez, Nafarroako Zainzuri Adierazpen Geografiko Babestuak 400 profesional baino gehiago ditu nekazaritza sektorean, freskoan zazpi merkaturatzaile eta 33 kontserba-enpresa, eta egunero lan egiten dute jatetxeetara eta kontsumitzaileetara Nafarroako produktua eramateko.

Adierazpen Geografiko Babestuak 1.400 hektarea baino gehiagoko eta 1.800 partzela inguruko azalera du inskribatuta. Aurreko kanpainan (2024an berdintzea aurreikusten da) 3.444.780 kilo zainzuri ziurtatu ziren, horietatik 142.376 freskoak eta 3.302.404 kontserbakoak. Horrekin guztiarekin, Nafarroako produktu enblematiko horrek bizi duen “egoera larria” salatu du UAGNk, eta ohartarazi du “sektore ekoizlerik gabeko izendapen bat porrotik handienari lotutako izendapena” dela.

Horregatik, “funtsezkoa” iruditzen zaie kontratuak betetzea eta nekazaritza-sektorearen eta industriaren artean harreman egokiak ziurtatzea. Testuinguru horretan, UAGN bilerak egiten ari da Alinar enpresarekin, ekoizleen eta industriaren arteko erosketa- eta salmenta-baldintzak hobetzeko. Nafarroako Zainzuriaren egoera “gero eta konplexuagoa” dela ohartarazi dute; izan ere, “urtez urte” eskatzen dute “errentagarritasunari eusteko prezio egokia, eta aurtengoa bideraezina da”.

Hala, Marcelino Etayo Nafarroako Zainzuri Adierazpen Geografiko Babestuaren presidentearen ustez, “aurreko kanpainan bezala, 2,80-2,90 euro inguru kobratu behar da lehen mailako zainzurian kilo bakoitzeko”. Eskulan handia sortzen duen produktua da, eta, gainera, populazioa finkatzen du herrietan, baina horrek arazo erantsi bat dakar, “prezioaren jaitsierak ezin baitu eragin sasoikako langileen soldatan, haren papera funtsezkoa baita”.

Egilea Admin