Nafarroako 12 elikagai-enpresak parte hartuko dute lehen aldiz Parisko SIAL 2024 nazioarteko azokanNafarroako 12 elikagai-enpresak parte hartuko dute lehen aldiz Parisko SIAL 2024 nazioarteko azokan

Industria eta Trantsizio Ekologiko eta Digitaleko Enpresa Departamentuak Nafarroako elikadurako hamabi enpresak egunotan Parisen egiten ari den SIAL 2024 nazioarteko azokan lehen aldiz parte hartzea babesten du.

Aurten 60. edizioa izango duen azoka joan den larunbatean, hilaren 19an, inauguratu zen, eta asteazken honetara arte (hilak 23) egingo da, 195 herrialdetako 7.000 erakusketari baino gehiago biltzeko eta 150.000 bisitari profesional ingururi arreta emateko.

Nafarroako Gobernuak, Nafarroako Nazioarteko Planaren (UGP) bidez, NAFARROA markaren pean bildutako stand batekin parte hartzen du edizio honetan. Stand hori sektoreko hamabi enpresak osatzen dute: Aceite Artajo, Aceitunas Sarasa, Antonio Anaut, Ardiarana – Kamiku eta Hacienda Ortigosa, Conservas Dantza, Conservas El Navarrico, Conservas Medrano, Ékolo, El Caserío, Equisalud, Juice & World eta Tikal Nuts.

SIAL 2024an parte hartzeak Nafarroako enpresen ateak irekitzen dizkie merkaturako sarrera berriei, mundu osoko balizko erosleak erakarriz, eta, gainera, sektoreko azken joerak eta elikagaien industrian garatzen ari diren produktu eta zerbitzu berriak ezagutuz.

Egunotan, Nafarroako enpresei babesa emateko, erakundeetako eta ekonomiako ordezkariak etorri dira erakustokira: María Paz Ramos Resa, Espainiak Frantzian duen Enbaxadako Ekonomia eta Merkataritza Bulegoko (OFECOME) ekonomia eta merkataritzako kontseilari burua; Javier Parra, Espainiak Frantzian duen Enbaxadako OFECOMEeko merkataritza-kontseilaria; edo Michel Budaque, bulego bereko Nekazaritzako Elikagaien Departamentukoa, bai eta Espainiak Frantzian duen Merkataritza Ganbera Ofizialeko ordezkariak ere.

Enpresa parte-hartzaileak

– Artajo olioak: Fontellasen dago, 20 langile ditu eta oliba-olio birjina estra ekologikoa ekoizten du. Errota eta olibadia ditu. World Best Olive Oils-en arabera, enpresa munduko almazara ekologikorik onena da, munduko top 10ean lau olio baititu.

– Aceitunas Sarasa: familia-enpresa honek Carcarren eta Andosillan ditu egoitzak, eta 100 langile ditu. Kalitate handiko oliba eta ozpinetan espezializatutako konpainia da.

– Antonio Anaut: Tafallako enpresa honek 6 langile ditu, eta nazioartekotze-prozesua hasten ari da

– Ardiarana – Kamiku: Legasan dagoen enpresa honek 7 langile ditu. Ardiarana gaztandegia artisau-gaztak egiten ditu bere ardien esne gordinarekin.

– Dantza kontserbak: landare-kontserbak fabrikatzen ditu, 140 langile ditu eta Castejonen eta Andosillan ditu egoitzak. Enpresa AN taldekoa da, eta, beraz, beren nekazarien lehengaiekin egindako produktuak baino ez dituzte fabrikatzen eta merkaturatzen.

– Conservas El Navarrico: egoitza San Adrianen duen eta 61 langile inguru dituen enpresak kanpo-merkatu berriak ireki eta egungo inportatzaileekin bildu nahi du.

– Medrano kontserbak: Tuterako enpresa horrek 20 langile ditu. Konpainiak 2019ko Alimenta Navarra Saria jaso zuen Ibilbide eta Enpresa Garapenaren kategorian.

– Ékolo, produktu ekologikoak: 15 langile dituen Arrónizko enpresa.

– Baserria: tafallar enpresa, familiarra eta gozokiak egiteko tradizio handia duena, osagai naturalei esker zapore eta testuragatik ezagunak.

– Equisalud: konpainiak, Uharten bizi denak, landareen ezagutza tradizionalean oinarrituta eskuz egindako produktuak eskaintzen ditu. Elikadura-osagarrien eta kosmetika naturalaren produktuen 30 lerro baino gehiago ditu.

– Hacienda Ortigosa: IANAn dagoen enpresak 18 langile ditu, eta 2005ean sortu zen familia-enpresa gisa. Oliba-olio birjina estra arbequina ekoizten du, milaka urteko olibondoa hazteko teknikak eta uzta biltzeko eta prozesatzeko sistema modernoak konbinatuta. Enpresak 350.000 olibondo baino gehiago ditu urtean 300.000 litro olio ekoizteko.

– Juice and World: Villatuertako enpresa, zukuak, teak eta edari freskagarriak ekoizten espezializatua, azokara ere joango da, bere produktuak bezeroen eskaeren arabera pertsonalizatzeko gaitasuna sustatzen jarraitzeko.

– Tikal Nuts: Enpresak tahina eta fruitu lehorren kremak egiten ditu, bai formatu industrialetan bai retailetan. Ezkirotzen dago eta 10 langile ditu.

Nobedadeak azokaren 60. urteurrenean

SIAL 2024k 60. urteurrena ospatuko du aurten, eta, horrela, hainbat berrikuntza gehitzeko aukera izan dute, hala nola nekazaritzako elikagaien sektoreko startupei eskainitako gune bat, sortzen ari diren enpresek beren zerbitzuak, produktuak eta negozio-ereduak erakusteko aukera izan dezaten. Halaber, espazioak berrantolatu dituzte bisitarien esperientzia errazteko, eta espazio berriak sortu dira bezeroek eta bisitariek elkarren artean elkarreragiteko aukera izan dezaten, hala nola SIAL Café espazioa eta SIAL Bar.

Azokan eskaintzen diren hitzaldi eta hitzaldiei dagokienez, “SIAL Summits” aurkezten da. Hitzaldi-formatu berri hori azoka-esparruaren barruko espazio esklusiboetan egingo da, eta bisitari profesional guztientzat zabalik egongo da.

Azkenik, “SIAL aldaketagatik” lehiaketa berria sortu dute, nekazaritzako elikagaien sektoreko enpresek garatutako gizarte-erantzukizunen estrategia onenak aitortzeko eta saritzeko.