Imanol Pradales lehendakariak euskal produktuak Euskadin kontsumitzeko deia egin du astelehen honetan, Bilbon, Gure Ardoak ekimenaren inaugurazioan, baina “nazioarteko merkatuak irekitzeari” utzi gabe, ekonomia globala astintzen duen “ziurgabetasuna” eta Donald Trumpen administrazioak AEBn ezarritako muga-zergen politiken ondorioz sortutako “olatu protekzionista berria” direla eta. Halaber, “Europako industriaren berpizkundea aprobetxatzeko eta Madrilen, Parisen eta Bruselan gure kartak jokatzeko” deia egin du.
Pradalesek, Amaia Barredo Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburuarekin batera, Gure Ardoak Euskadiko Edarien Azokaren inaugurazioan parte hartu du, Bilboko Euskaldunan, ostalaritza, sukaldaritza eta edarien banaketako profesionalei zuzenduta. Ehun bat upategi biltzen ditu.
Jardunaldia Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Sailak eta HAZIk antolatu dute, eta Euskadiko edarien sektorearen aniztasuna ezagutarazteko ekitaldi esklusiboa da. Bertan, Euskadiko produktu-kategoria desberdinei eskainitako espezialisten dastatze-programa bat dago, hala nola Arabako Errioxako ardoak, Euskal Sagardoa, Arabako, Bizkaiko eta Getariako txakolinak, Basque Beer garagardoak, etab.
Bere hitzaldian, lehendakariak “munduari mezu bikoitza” helarazi nahi izan dio: alde batetik, “euskal edarien aniztasun, kalitate eta berezitasunarekiko harrotasuna”, eta, bestetik, “honen guztiaren atzean dagoen sektore baten ahalegin handia”.
Gainera, sektoreak “lankidetza, berrikuntza, lehiakortasuna eta posizionamendua lantzeko” egindako ahalegina goraipatu du, baita “aukera berriak sortzeko eta daudenak sendotzeko” egindako lana ere.
Bere ustez, “dinamismoa eta konpromisoa, aurrera begiratzeko gogoa eta grina, eta egungo ziurgabetasunaren aurrean konfiantza” dira ehun upeltegi eta ekoizleak.
Trumpen politikak eta ziurgabetasuna
Ildo horretan, Pradalesek onartu du nekazaritzako elikagaien sektorea, eta bereziki edariena, “ez dagoela ekonomia globala astintzen duen ziurgabetasun-testuingurutik kanpo”. “Tamalez, askok eta askok ondoegi ezagutzen duzue Trumpen administrazioaren muga-zergen politiken eragina, lehen agintaldian ere pairatu zenituztelako, sektore esportatzaile zareten aldetik”, adierazi du.
Pradalesek esan du “oso ondo” ulertzen dutela euren kezka “olatu protekzionista berri honen aurrean”. Horregatik, hiru mezu helarazi nahi izan dizkie: lehenengoa, euskal produktuen kontsumoa sendotu behar dela, “hemen, etxean, Euskadiko jatetxe, taberna eta dendetan, nazioarteko merkatuak irekitzen jarraitzeaz gain”.
“Gure establezimenduetako kartetan lehenengo aukera ardo bat, txakolin bat, sagardo bat, garagardo bat edo hemen egindako likore bat izatea nahi dugu, gure ekoizleek egina”, azpimarratu du, eta jardunaldi hau “ezagutzak trukatzea eta merkataritza-harremanak sendotzea” dela azpimarratu du.
Birjaiotze industriala
Bigarren mezuan, “Europako industriaren berpizkundea aprobetxatzeko eta Madrilen, Parisen eta Bruselan gure kartak jokatzeko” deia egin du. Ildo horretan, adierazi du aste honetan bertan Chistophe Hansen Nekazaritza komisarioak Nekazaritza eta Elikadurarako bere ikuspegia azalduko duela, 2027tik aurrera aplikatuko den etorkizuneko NPBaren jarraibideak markatuz. Raffaele Fitto Batzordeko presidenteordearekin batera egingo du. Lehendakaria duela aste batzuk bildu zen Bruselan.
“Itxura guztien arabera, Europak bere merkatua babesteko eta elikagaien segurtasuna bermatzeko neurriak aktibatuko ditu, lehen sektorearentzako politiken eta laguntzen eredu berri baten alde eginez. Europak eskatzen dizkiguten erronken mailan egon behar du”, zehaztu du.
Bere hirugarren mezua euskal ekoizleekiko “konpromiso hautsezina” izan da. “Zuei laguntzen jarraituko dugu, zuei entzuten, egungo ziurgabetasunari aurre egiten laguntzen, eta zuen erreklamazioak behar den lekura eramaten”, azpimarratu du.
Azpimarratu duenez, Madrilera, Parisera eta Bruselara eramango dituzte beren beharrak, lehen sektorea euskal “nortasunaren” parte delako, “ez bakarrik enplegua eta aberastasuna sortzen dituelako, baita lurraldearen oreka, paisaia, ingurumena edo jasangarritasuna bermatzen dituelako ere”.
“Zuen erronkak eta zailtasunak, beraz, gureak ere badira: errentagarritasuna eta lehiakortasuna, belaunaldien arteko erreleboa, jardueraren erakargarritasuna edo berrikuntza sustatzea. Jarrai dezagun sektorea indartzen eta gure edariek merezi duten lekua hartuko duten etorkizuna eraikitzen”, amaitu du.