Nafarroako zainzuriak egun batzuk beharko ditu, oro har, merkatuetara iristeko, baina gaur goizean urteko aurkezpena egin du Alloko Julen Salvatierra etxaldean, Nafarroako Lehen Zainzuriaren XIV. Dastatzean, 2025eko kanpainarako. Ekitaldian Pepa Muñoz sukaldaria omendu zuen, Madrilgo El Qüenco de Pepa jatetxeko alma mater eta estatuko barazkien sukaldari handienetako bat. “Avilako baratzea daukat, baina Nafarroako baratzeko produktuen kontsumitzaile fidela naiz, hala nola zainzuria eta orburua, baina baita potxak, txistorra edo gaztak ere”. Sari “oso berezia” berarentzat, lurra zapalduz ematen zaidan lehena delako. Nafarroak zainzuria dakielako eta zainzuriak Nafarroa dakielako”.
Susana Castanera Alloko alkateak anfitrioi gisa jardun zuen, eta bere herrian zainzuria landatzeak duen garrantzia azpimarratu zuen. Julen Salvatierra bezalako ustiategien lana baloratu zuen: “nekazarien lan gogorra eta zainzuria gure baratzeko enbaxadoreetako bat da”.
IPG Nafarroako zainzuria
Marcelino Etayo, Nafarroako Zainzuri AGBko presidentea eta haren ekoizlea ere agertu ziren. Nafarroako zelaietan produktuaren atzerapena aipatu zuen, egun hauetan prestatzen hasten baitira udaberriaren hasiera honetako euriteen etenaldiekin “10 edo 15 eguneko atzerapenarekin goaz, nahiz eta hegoaldeko lursail batzuk jada zainzuriak ekoizten ari diren”. Etayok deskribatu du nekazaritza-sektoreko 350 profesional inguruk parte hartzen duten sektorea, 1.500 hektarea inguru lantzen dituztenak. Gainera, bost merkaturatzaile fresko eta 31 kontserba-enpresa daude, “egunero gure jatetxeetara eta kontsumitzaileengana Nafarroako zainzuririk onena eramateko lan egiten dutenak”. Azken horrek lehenengo freskoan kontsumitzera animatu zuen (ekoizten diren 4 milioi tonetatik 2,9 inguru), “orain hasi baitira eta kontserbatzen ere bai”. Nafarroako jatetxeen papera ere nabarmendu zuen, “oso ondo lantzen baitute”. Era berean, aipatu du oraindik ez direla prezioak ezarri, baina 20 zentimo inguru igo beharko direla abonu- eta energia-kostuen igoera konpentsatzeko. Negoziazio horien prezioa kontserba bakoitzaren eskakizunen araberakoa izango da, halaber, “zainzuri bat nahieran bezala da, batzuek tamaina handiagoa eskatzen dute eta beste batzuek lodiera eskatzen dute”. Egia esan, iazko prezioek 2,6 eta 2,9 euro arteko gorabeherak izan zituzten kiloan, eta prezio hori “hobetu egin beharko litzateke aurten”.
Hain zuzen ere, Ignacio Idoate sukaldaria izan zen, Reynoko 12 jatetxeen izenean, Pepa Muñoz aurkeztu zuena Alloko goizeko protagonista gisa, eta nabarmendu zuen sukaldari horrek World Central Kitchen GKEko kide gisa eta José Andrés sukaldariaren eskuineko eskua eta erakundeak Valentziako Erkidegoan dituen sukaldeen arduraduna izateagatik DANA suntsitu ondoren. Horrez gain, “Un puchero de verdades” liburua idatzi zuela nabarmendu zuen, bere bizitzan zehar plateren bidez egindako ibilbidea.
Sektore liderra
Nafarroako Gobernuko Landa Garapen eta Ingurumen kontseilari José María Aierdi izan zen goizeko beste protagonistetako bat. “Zalantzarik gabe, hirugarren herrialdeetako zainzurietatik bereizten gaituen produktu honen kalitatea egiaztatzearen garrantzia” defendatu zuen, “haien zaporeak eta kalitateak ez baitute zerikusirik gureekin”, eta kontsumitzaileak aukeratzeko askatasuna izateko beharra adierazi zuen, baita “gure produktuen” elikadura-segurtasunaren garrantziaz jabetzeko ere. Sektore hori Nafarroako BPGren % 5 da, eta “jarduera ekonomikoaren eta enplegua sortzearen liderra izango da”.
Ekitaldiaren ondoren, Julen Salvatierraren ustiategiko “denboraldiko lehen zainzuria” atera zuten, eta Nafarroako Ardoaren Aldizkari Ofizialeko ardoekin topa egin zuten. Ardo horren presidenteak, David Palaciosek, zainzuria eta ardo nafarra goraipatu zituen, “enbaxadoreak direlako kanpoan, eta anfitrioiak Nafarroan”. Topa egiteaz gain, zainzuri gordinezko pintxo bat egin zuten oliba-olio birjinaz gain, Javier Diaz sukaldari nafarrak proposatutakoa.
Etiketa
Nafarroako Zainzuriaren laborea INTIAk ziurtatzen du, Nafarroako Gobernuari lotutako erakundeak, “ekoizpen-fase guztiak kontrolatzen ditu, hasi freskoan saltzen denetik eta ontziratzen denetik kontserbarako erabiltzen direnen kasuan. Ziurtagiri horrek kontretiketa zenbakitua jasotzen du, fruitu ospetsuen kalitatea eta jatorria bermatzen dituena, zapore eta testura apartekoak direlako”.