Elvira enpresa arabarra harategi tradizional txiki bat izatetik Gasteizen zortzi denda eta Bilbon beste denda bat izatera igaro zen. Istorioa 1988an hasi zen harategi-urdaitegi horrekin; harrezkero, Elvira izena sukaldaritzarekin lotzen da, oro har, tradizioa eta berrikuntza uztartzen dituen sukaldaritzarekin, eta, batez ere, garai berrietara eta bere bezeroetara egokitzen jakin duenarekin.
Eskaintzaren dibertsifikazioa
Horrela, bertako produktua osagai nagusitzat hartuta, Elvirak bere eskaintza dibertsifikatu du, kalitate handiko produktu elaboratu eta aurrekozinatuetan espezializatu arte. “Ondo egindakoarekiko grinak mugiarazten gaitu, gure amonen sukaldaritza tradizionala errepikatuz, tenperatura baxuan prestatuz eta plater osasungarriak eta goxoak bermatuz.
Hala ere, benetan definitzen gaituena egokitzeko eta etengabe hobetzeko dugun gaitasuna da. Hazkunde, krisi eta berrasmatze etapa desberdinak igaro ditugu, baina beti aurkitu dugu indartsuago itzultzeko modua, gure bezeroen bikaintasunaren eta gogobetetzearen alde eginez “, adierazi du Elvirako gerente Angel Alavak.
Lehen urratsak
1988an lehenengo lokala erosi ondoren, 1994an hasi zen hazkuntza: “Erretiroa hartzen zuten hiru harakin-denda berri erosi genituen, eta horietako batean bero-lantegi batekin hasi ginen lanean, eta horrek aukera eman zigun gure produktu kozinatuen eskaintza zabaltzeko. Gure familiako bi lokal ere bigarren marka baten pean kudeatzen hasi ginen, ‘A tu gusto’, ikuspegi arinagoarekin eta prezio lehiakorragoekin”, dio Alavak.
Urrats handienetako bat 90eko hamarkadaren amaieran iritsi zen, Elvirak bere elaborazio guztiak lantegi bakar batera eraman zituenean, Frilesarekin egindako funtsezko aliantza baten ondorioz. “Hazitako guztiak dedikazio berarekin funtzionatzen jarraitzeko beharrezko urratsa”, gogoratu du Alavak. 2000. urtean, ‘A tu gusto’ itxi behar izan zuen bitartean, Elvirak ikuspegi enpresarialagoa hartu zuen, bere lehen plan estrategikoarekin, lanaldiaren murrizketarekin eta gourmet denda baten irekierarekin.
Hazkundea eta online denda
2005ean, Elvirak ‘harategi-urdaitegia’ kendu zuen bere izenatik, eta gaur egun den kontzeptua sortu zen. Bere 20. urteurrenaren urtean, Euskaliten zilarrezko Q saria lortu zuen, bere kudeaketaren aitorpena. Urteetan ereindakoa finkatu ondoren, Gasteizko auzo ‘gazteagoetara’ hedatu zen Elvira, Salburuan eta Zabalganan bi denda jarrita, eta 2021ean Bilboko erdigunean lokal bat irekitzeko urratsa eman zuen. Gaur egun, 32 pertsona daude plantillan.
Digitalizazioa Elviraren historiara ere iritsi da: web eta sare sozialez gain, enpresak bere online denda irekitzea erabaki zuen: “Hemen, gure bezeroek Elviraren atzean dagoen historia ezagutu dezakete, hainbeste harrotzen gaituzten produktuak ezagutu eta erosketak erraz eta eroso egin ditzakete. Interfaze argi eta irisgarri batekin, mundu digitalean gure denda fisikoetan eskaintzen dugun arreta eta zaintza berbera eman nahi izan dugu”, azaldu du Alavak.