Konfinamendua baino zazpi hilabete lehenago, 2019ko abuztuan, Saluxlan sortu zen, enpresei ohiturak hobetzeko zerbitzuak eskaintzeko, plantilletan osasuna sustatzeko helburuarekin, haien lan-giroaren eta produktibitatearen mesedetan.
Negozio horren abiapuntua hiru ekintzaile izan ziren: Arantxa Blanco, 35 urtekoa, kirol-kudeaketaren arloan; Marian Alonso-Cortés, 44 urtekoa, nutrizioan; eta Ana Apesteguía, 45 urtekoa, coachingean eta lan-ongizaterako prestakuntzan. Horiek guztiek, Enpresari Gazteen Elkarteko (AJE) kideek, bakoitzak bere aldetik lantzen zituzten bere arloak. Arantxak Marianekin bat egin zuen talde horrek antolatutako ekitaldi batean; eta Arantxak ere ikastaro bat partekatu zuen Anarekin.
Elkarrizketa horietatik sortu zen Saluxlaneko espezializatuak bateratzeko aukera, zerbitzu horiek konpainiei eta elkarteei eskaintzeko eta, aldi berean, beren negozioak zuzentzeko. “Ohitura osasungarriak enpresa-kulturan sartu behar dira”, nabarmendu dute. Saluxlanen, Arantxa jarduera fisikoaren arloaren buru jarri zen; Marian, nutrizioarena; eta Ana, laneko ongizatearena. Benito Elarre, 46 urtekoa, proiektuak koordinatu eta garatzeko hasi zen lanean; Lorena Sais dietista-nutrizionista eta Sergio Nieto CCAFDko kirol teknikaria osatzen duten taldea da.
Bezeroen zorroa enpresa osasungarriekin egitea planteatu zuten, lantokiko eta lantokitik kanpoko plantillen osasuna hobetzeko epe luzeko proiektuetan sartutako enpresekin. Horrela, Nafarroan zentratu zuten beren plan estrategikoa, enpresen beharrak modu presentzialean bete nahi zituztelako. Baina koronabirusa iritsi zen, eta haren asmoak eten egin ziren. “Azkar berrasmatu behar izan genuen elkar”, gogoratu dute.
Lantegiak eta ikastaroak
Formatu digitalera egokitu zituzten zerbitzuak, zuzenean zein grabatuta. “Hori zen edo itxi egiten genuen. Saioek 45 minutu eta ordubete arteko iraupena izaten dute, eta hainbat jardunalditan banatzen diren tailerrak eta ikastaroak ere eskaintzen ditugu “, argitu du Marianek.
Aurten pandemiak on line estaltzen ditu bere proiektuak. Gainera, modalitate horren bidez, konturatu ziren Erkidegotik kanpoko bezeroak erakar zitzaketela. “Zerbitzuak modu birtualean kontratatu nahi zituen Madrilgo enpresa teknologiko bat jarri zen gurekin harremanetan”, esan du Benitok. Tresna horiek azkar erabiltzen ikasi behar izan zuten, eta ingurune birtualerako saioak dinamizatu zituzten. Pandemiaren murrizketa ekonomikoa eta lan arloan dituen murrizketak gorabehera, koronabirusak lagundu egin du enpresak eta pertsonak osasunaren garrantziaz ohartzen. “Kodeak okerrago jaten lagundu du, ariketa gutxiago egiten, estresa areagotzen, telelana bultzatzen enpresa asko prestatuta egon gabe, eta kontziliazioa zaildu egin da”, zehaztu du Anak. Marianek gogorarazi du krisiak kalte egiten diola kultura osasungarriaren bultzadari, enpresak zulo horretatik irtetera bideratuta daudelako. “Askok irailera bidaltzen gaituzte”, esan du. Anak gaineratu du online zerbitzuak eta aurrez aurrekoak uztartuko dituztela, nahiz eta pandemiak bigarren aukera hori eragotzi. Urte eta erdiko ibilbidean, Saluxlanek bazkide bat aurkitu du: Weekup startup nafarra, konpainiei elikagai osasungarriak ematen dizkiena. Langileak motibatzeko asmoz, Saluxlanek Hamabi hilabete, hamabi ohitura osasungarri ekimena abiarazi du. Azken batean, dena laneko osasunaren alde, enpresa honek bere marka osatzen duten bi hitzen bidez zabaltzen duen bezala: bata latinez (salux) eta bestea euskaraz (lan).