Nafarroako Gobernuak datorren astelehenetik aurrera, maiatzak 17, ostalaritzako lokalen barnealdea irekitzeko baimena ematea erabaki du, baina Covid-19aren aurrean mugak jarrita, asteazken honetan albiste egunkariak iragarri duenez. Lokalek % 30eko edukiera edo gehieneko okupazio-ahalmena izango dute, mahaien arteko distantzia handiagoekin; azken kasu horretan, erantzukizunpeko adierazpen bat aurkeztuko dute, CO2-aren neurgailu bat izatea eskatuko duen fitxa tekniko batekin.

Neurri hori 16/21 Foru Aginduaren barruan sartzen da; horren bidez, Nafarroako Gobernuak aurrera egiten du ostalaritzaren sektorea malgutzeko prozesuan, “Foru Gobernuak garatutako sektorearteko lanaren esparruan azken asteotan gauzatu den irekiera kontrolatu eta ordenatuaren lehen fasean” kokatzen diren neurriekin, Gobernuak berak ohar batean azaldu duenez.

Lehen etapa honetan, ostiral honetan Nafarroako Aldizkari Ofizialean argitaratuko den arau berriak ostalaritza eta jatetxeetako barnealdeak 22: 00ak arte irekitzea arautzen du, eta lokalei bi aukera eskaintzen dizkie. Lehenengoak, oro har, taberna bereziaren, kafe ikuskizunaren, tabernen, kafetegien eta jatetxeen lizentzia duten establezimenduen barruan kontsumitzeko aukera ematen du, baldin eta % 30eko edukiera badute eta mahaien arteko distantzia 2 metrokoa bada, mahaien muturretatik neurtuta. Kontsumoa mahaian eseriko da beti, bezeroek beren kontsumizioa eskatu eta jasotzeko bakarrik erabili ahal izango dituzte barrak, eta ezingo dira mahai bakoitzeko lau pertsonako taldeak gainditu. Salbuespen gisa, gehienez ere sei zentimetrora igo ahal izango dira, mahaien edo mahaien taldeen neurriak direla-eta pertsonen artean 70 zentimetroko segurtasun-tartea bermatzen bada.

Era berean, maskara erabiltzea nahitaezkoa izango da, kontsumitzeko unean izan ezik. Lokalak informazio-kartelak izan beharko ditu, eta horietan foru agindu honek baimendutako gehieneko edukiera eta edukiera agertu beharko dira, eta aireztapen egokia eta, ahal dela, naturala gomendatzen da.

Barrualdeak irekitzeko beste bideak fitxa tekniko baten eta lokalen jabeek aurkeztutako erantzukizunpeko adierazpen baten premisa barne hartzen ditu. Bertan, establezimendu guztietarako aurreikusitako baldintza orokorrak betetzeaz gain, aukera horretarako berariazko baldintza batzuk betetzeko konpromisoa hartzen dute, prebentiboagoak, edukieraren irizpidea eta mahaien arteko distantziak aldatuz, eta lokalak CO2 neurgailu bat izatea eskatuz.

Tarteak eta segurtasun-neurri zehatzak

Kasu horretan, edukieraren % 30eko gehieneko portzentajearen ordez, barruan mahaiak okupatzeko gaitasunaren araberakoa izango da, betiere distantzia eta segurtasun-neurri zehatzak betez: barrualdeko mahaiak aulkien artean (ez mahai artean) bi metroko distantziara jarri beharko dira, eta mahaikideen artean gehienez ere 6 pertsona egongo dira mahaikide bakoitzeko, 70 zentimetroko distantziarekin.

Era berean, aukera honi atxiki nahi zaizkion lokalek beste irizpide kualitatibo batzuei erantzun beharko diete, hala nola CO2-aren neurgailu bat izatea, inoiz ere ez 800 ppm-tik (milioiko zatiak) gorako kontzentraziorik izango ez duena. Era berean, neurri egokiak hartuko dira bazkarien eta afarien zerbitzuetan trazabilitatea bermatzeko, beharrezkoa izanez gero bezeroekin harreman azkarra izateko, Osasun Sailaren irizpideen arabera. Aukera orokorreko lokaletan bezala, bigarren bide horretako lokaletan ere beti mahaian eseriko da kontsumoa, eta bezeroek soilik erabili ahal izango dituzte barrak edaria eskatzeko eta jasotzeko. Maskara erabiltzea ere nahitaezkoa da uneoro, kontsumitzeko unean izan ezik.

Establezimendu horiek baldintzak betetzeari buruzko erantzukizunpeko adierazpen bat aurkeztu beharko dute (sartu hemen), establezimenduari buruzko fitxa tekniko batekin. Dokumentu hori formulario digital baten bidez bete eta bidali beharko da.

Formularioa bide horretatik bidali ondoren, establezimenduak baldintza horiekin ireki ahal izango du, Administrazioaren baimenik jaso beharrik gabe.

Bestalde, ostalaritzako terrazen ordutegia aste honetatik aurrera dago zehaztuta 8/2020 Foru Lege Dekretuan, zeinak ezartzen baitu gehienez ordu batean egingo dela, establezimendua husteko lanak barne, eta ezingo da bezero berririk onartu 00: 00etatik aurrera. Ordutegi horiek aldatu ahal izateko, udal-erakundeek araudi espezifiko bat izan beharko lukete, murriztaileagoa dena.

Ezkontza-ospakizunen, bataioen, jaunartzeen eta zeremoniaren ondoren gerta litezkeen bestelako ospakizun sozial, familiar, erlijioso edo zibilen kasuan, bi aukeren eskema errepikatzen da, prebentzio-irizpideak dituen fitxa tekniko baten aurkezpenaren arabera. Fitxa horrek erantzukizunpeko adierazpen gisa funtzionatuko du.

Oro har, horrelako ekitaldietarako edukierek ezin izango dute 30 pertsona baino gehiago barruan eta 50 baino gehiago kanpoan. Fitxa teknikoarekin – Sektorean gehiengoa dela egiaztatzen da –, edukiera handitu egiten da, eta gehienez 50 pertsona ezartzen dira establezimenduen barruan, eta 100 kanpoaldean edo terrazetan. Nolanahi ere, errespetatu egin behar dira 19-Kodeari eusteko eta hura prebenitzeko neurriak. Muga ospakizun independenteei dagokie, baldin eta argi eta garbi bereizitako espazioetan badaude. Debekatuta egongo da dantza-pistak edo horiek erabiltzeko egokitutako guneak erabiltzea.

Egilea Andoni Beitia