Bilbao Exhibition Centrek (BEC) 5.000 biltzarkide bilduko ditu aste honetan Food 4 Future-ExpoFoodTech 2021 aretoan, eta 9 milioi euroko eragin ekonomikoa izango du. Ekitaldian, elikagaien eta edarien sektoreko profesionalek bioteknologiaren alorreko berrikuntzak ezagutu ahal izango dituzte, antolatzaileek jakinarazi dutenez.

Juan Mari Aburto Bilboko alkatea inaugurazio-ekitaldiaren buru izango da gaur, asteartea, 12: 30ean, Bilbao Exhibition Centreko (BEC) auditorio nagusian. Ekitaldi horretan, Food 4 Future-Expo FoodTech 2021en lehen edizioak elikagaien berrikuntzari buruzko kongresua hartuko du.
Hitzordua elikaduraren eta edarien sektoreko 5.000 profesionalek osatuko dute, 20 herrialde baino gehiagokoek, elikagaien sektoreko balio-kate osoaren egungo erronkei aurre egiteko eta irtenbide teknologikoak, berrikuntzak eta joerak ezagutarazteko. Irtenbide horiek “industriaren eraldaketaren aurretik eta ondoren zehaztuko dituzte”.

Bilbon egingo den Food 4 Future ekitaldi presentzialak 9 milioi eurotik gorako eragin ekonomikoa izango du hirian, eta Euskadi FoodTech “munduko epizentroa” izango da, antolatzaileek nabarmendu dutenez.

Hiru egunez, Bilbo izango da munduko BPGren % 11 ordezkatzen duen industria baten egungo negozio-ereduen eta ekoizpen-sistemen eztabaida-egoitza. Espero den eskaria % 70 haziko da hemendik 2025era bitartean, eta teknologia “funtsezko elementua eta ezinbesteko aliatua” izango da “sektore osoaren erronkei aurre egiteko”.

AZTIk eta Nebextek antolatutako ekitaldi honek elikaduraren eta edarien industriaren eta segmentu bakoitzaren elikadura osasungarria, jasangarritasuna eta digitalizazioa aztertuko ditu: Industria ekonomikoa, arrantza-industria, olioaren industria, nekazaritza, zerealak, kontserbak eta edariak.

Horretarako, honako enpresa hauek hartuko dute parte lehiaketan: Sigma Alimentacio, Eroski, Unilever, Coca-Cola, Mahou-San Miguel, Campofri, Bonduelle, Heineken, Capsa, Iparlat, Nueva Pescanova, Gallina Blanca, Angulas Aguinaga, EIT Food, Danone edo Grupo Apex. Azken horiek egungo eta etorkizuneko proiektuen berri emango dute.

Halaber, Melinda & Bill Gates Fundazioa, Azti, Euskal Autonomia Erkidegoko Medikuntzako Errege Akademia, Vall d ‘Hebron Institut de Recerca, Danone Nutricia Research, Tecnalia Research & Innovation Fundazioa, Athletic Clubeko mediku-taldea, Adrian David Cheok, Australiako Unibertsitateko irakaslea edo Japoniako Unibertsitateko irakaslea, besteak beste.

Hainbat enpresa eta txostengilek, hainbat autonomia-erkidegotako administrazio publikoaren laguntzarekin, eskualde bakoitzean gertatzen diren kasuak ere azalduko dituzte, FoodTech Nation gisako Espainiaren lidergoa indartzeko.

Food 4 Future agendan FoodTech Startup Forumaren ospakizuna ere sartzen da. FoodTech sektoreko startup lehiaketa bat da, non 20 startupek beren soluzioak eta berrikuntza-proiektuak aurkezteko aukera izango duten, enpresa-sare osoaren ezagutzaren, negozio-aukeren eta networkingaren transferentzia sustatuz.

Besteak beste, honako startups hauek: Alacarte, edari baten alkohol kopurua murrizteko gailu bat garatzen ari dena; Omics, algoritmo bat duena, jarraibide gotiko pertsonalizatuak garatzeko; Cocuus, 3D teknologiaren bidezko elikagaien ekoizpenean espezializatua; edo BioTech Foods, babesak lantzen dituena, Food 4 Future dokumentuan azaldutako irtenbideetako batzuk izango dira.

Horiekin batera, besteak beste, AgroBank, Siemens, AZTI, CNTA, IRTA, Iberma ́ tica, Lantla, Inser Robotica, Marine Instruments, Trace Food, Combi Embalaje, PWC edo Tecnalia erakusketa-armak, beren soluzio teknologikoak aurkeztuko dituzte showroom batean.

Food 4 Future-Expo Foodtech azokaren lehen edizioak Bilboko Udalaren eta Eusko Jaurlaritzaren babesa eta lankidetza du, eta bazkide estratikoen babesa ere izango du, hala nola ICEX, EIT Food, hazi, ILSI Europe, Food for Life Spain, Grupo Spri Taldea, Eatable Paracion Innovs International, Eatable Parventures eta Eatables Innovors.

Halaber, Euskadiko balio-kateko beste ordezkari batzuek ere parte hartuko dute, hala nola Neiker agritech ikerketan, Azti foodtech berrikuntzan, Basque Culinary Centre fundazioa ikerketa gastronomikoan eta Euskadiko Elikagai Klusterra.

Egilea Andoni Beitia