EAEko nekazaritzako elikagaien esportazioak % 57,2 hazi ziren urteko lehen hiruhilekoan, aurreko urteko aldi berarekin alderatuta; izan ere, koronabirusen pandemiak oraindik ez zuen bere ondoriorik kaltegarrienak erakutsi. EAEko elikagaien industriaren kanpo-salmenten portaera horrek nabarmen gainditzen du estatu mailako bilakaera, non batez beste % 13,7 hazi baitziren.

Euskal nekazaritzako elikagaien sektorearen kanpo-proiekzio handia islatzen da atzo Caixabankek aurkeztu zuen txostenean, Bilbao Exhibition Center BECen egiten ari den Food 4 Future azokan. Bertan, sektoreko azken berrikuntzak biltzen dira, berrikuntza eta digitalizazioa oso garrantzitsuak baitira.

Caixabankeko ekonomialariak, Judit Montoriol-Garrigak, txosten honetako daturik garrantzitsuenak eman zituen; horien artean, euskal nekazaritzako elikagaien esportazio-erritmo handiaz gain, barne-kontsumoaren susperraldia ere nabarmendu behar da, turismoak oraindik beherakada handia izan duen arren. Hala, elikagaien erosketetan Estatuko txartelarekin egindako gastua berreskuratzen joan da, eta ekitaldi honetako lehen bost hilabeteetan ehuneko 2,8 puntu beherago kokatu da 2020ko aldi berean baino.

Hala ere, kobidaren pandemia geldiarazteko ezarritako mugikortasun-murrizketek eragin negatiboa dute, eta oraingoz neurri handiagoan edo txikiagoan mantentzen dira. Caixabanken arabera, atzerriko txartelekin egindako gastua iazko hilabete berean baino % 72 txikiagoa zen maiatzean.

Beherakada horren aurrean, nekazaritzako elikagaien industriak irteera-bide bat aurkitu du kanpoko merkatuetan. Atzerrian gehien botatzen diren euskal produktuak ardoak, arrain izoztua eta koipeak eta olioak dira.

Halaber, krisiak gutxien kaltetu duen sektoreetako bat izan den arren, Horeca kanalera bideratzen diren eta etxeetan kontsumitzen ez diren produktuek “merkatu alternatiboa aurkitzeko zailtasun handiak” izan dituztela ohartarazi du Montoriol-Garrigak.

Caixabankeko BERRIKUNTZA GUNEA Food 4 Future azokaren inaugurazio egunean parte hartu zuten hizlarietako bat izan zen. Nekazaritzako elikagaien azokak elikagaien industriako 5.000 profesional baino gehiago bilduko ditu bihar arte, eta etorkizuneko erronkak aztertuko dituzte, besteak beste, negozio-ereduen eraginkortasuna, jasangarritasuna, elikadura osasungarria eta prozesuen automatizazioa.

Egilea Admin