Eusko Jaurlaritzak aparteko laguntza-lerro bat jarri du abian edari-ekoizleentzat, 10 milioi eurokoa, koronabirusen pandemiaren ondorio kaltegarriak leuntzeko, herritarren bizitza sozialarekiko oso sentikorra den sektore batean. Eusko Jaurlaritzaren arabera, helburua “merkatuko eskaintza orekatzea eta horri lotutako jarduera eta enpleguei eustea da”.

Kobid-19aren krisiak zuzenean eragin zion Horeca kanalari, ostalaritzako establezimenduek osatua, eta ezarritako neurri murriztaile askoren hartzaile izan ziren. Egoera zail horrek eragin nabarmena izan zuen edari-ekoizleen jardueran, merkaturik ez zegoelako.

Eusko Jaurlaritzak sektore horri lagundu nahi dio orain, entregatu gabeko ekoizpena berrerabili ahal izateko laguntza-lerro baten bidez. Ardoaren eta txakolinaren kasuan, edari horien destilazioa eta biltegiratzea finantzatzen laguntzea da laguntzaren helburua. Botilako ura ekoizten duten enpresek ere finantzaketa hori eskuratu ahal izango dute soberakina biltegiratzeko.

Sagardoari dagokionez, litro horiei irteera bat eman behar dieten ekoizleek ozpinetan destilatzeko laguntza ekonomikoa izango dute. Beste kasu bat artisau-garagardoa da, ezin baita destilatu, eta, beraz, laguntza-ildoa kontuan hartzen dituzten gastuen itzuli beharrik gabeko diru-laguntzan oinarrituko da. Eskaerak aurkezteko epea zabalik dago eta azaroaren 1era arte luzatuko da.

Egilea Andoni Beitia