Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen, Iraunkortasun eta Ingurumen Sailak, GASTROKOP programaren lehen edizioaren esparruan, 2,5 milioi euro bideratuko ditu gastronomiaren arloan gutxienez bi erakunderen arteko lankidetzako berrikuntza-proiektuetara. Diru-laguntzak jasotzeko eskabideak aurkezteko epea abuztuaren 6ra arte dago zabalik.

Programa hori Eusko Jaurlaritzak nekazaritzako elikagaien kate guztien modernizazioan eta kokapen estrategikoan aurrera egiteko egindako “apustu irmoaren” barruan kokatzen da, eta 2,5 milioiko aurrekontua proiektu berritzaileari dagozkion lankidetza-kostuak eta kostu zuzenak estaltzeko soilik erabiliko du, eta itzuli beharrik gabeko diru-laguntzatzat hartuko dira.

Proiektuak gauzatzeko epea urtekoa edo urte anitzekoa izan daiteke. Laguntza horiek Gastronomia eta Elikaduraren Plan Estrategikoaren barruan sartzen dira. Plan hori Eusko Jaurlaritzaren apustu estrategikoa da elikaduraren balio-katearen garapenean aurrera egiteko, ekoizpen primariotik elikagaien kontsumora arte.

EGPren helburu nagusietako bat da elikagaien ekoizpena handitzea Euskadin, eta, ondorioz, elikadurak euskal ekonomian duen pisua indartzea. Horretarako, besteak beste, Jaurlaritzak beharrezkotzat jo du osagai berritzailea areagotzea eta sektoreko bikaintasun zientifiko-teknologikoa handitzea.

Proiektuak diruz lagundu ahal izateko, berritzaileak izan behar dute (produktuari, prozesuari, merkaturatze-metodoari edo lanaren antolamenduari dagokienez), gastronomiaren sektorera bideratuta egon behar dute, eta tokiko produktua erabili behar dute nahitaez.

Era berean, proiektuak garatzeko berrikuntza-talde bat eratzea eskatuko da. Talde horren arduradunak gastronomiaren arloko unibertsitate-graduko titulua izan beharko du, edo sukaldaritzaren edo sukaldaritzaren arloko goi-mailako heziketa-ziklokoa.

Laguntza horien zuzeneko onuradunak izango dira enpresa jarduera osoa edo partziala ostalaritza duten pertsona fisiko edo juridikoak, baldin eta haien helbide fiskal eta soziala, bai eta lantokia ere, Euskal Autonomia Erkidegoan badute.

Zeharka, tokiko produktuak erabiltzeko nahitaezko konpromiso-kontratuak sinatzen dituzten ekoizleek jasoko dituzte laguntzak.

Egilea Andoni Beitia