Eusko Jaurlaritzaren Kontseiluak onartu du, astearte honetako bileran, 206.267.296 euro bideratzea Hezkuntza Sailaren kudeaketa zuzeneko jantokien funtzionamendurako prestatutako janariak prestatu, garraiatu eta entregatzeko zerbitzua kontratatzeko ikastetxe publikoetako 336 jantokitan, Jokin Bildarratz Hezkuntza sailburuak jakinarazi duenez.

Jaurlaritzaren Kontseiluak gastu hori onartu ondoren, Hezkuntza Sailak zerbitzu hori kontratatzeko lizitazioari ekingo dio.

Kontratazio publikoan ETEek parte-hartze handiagoa izan dezaten, Hezkuntza Sailak hainbat lizitazio antolatu ditu ematen den zerbitzu motaren arabera (kasu honetan, garraiatutako menua) eta prestazioak zein lurralde historikotan egingo diren kontuan hartuta, Bildarratzek azaldu duenez.

Horrela, guztira 20 lote ateratzen dira lehiaketara, Arabako, Bizkaiko eta Gipuzkoako 336 eskola-jantokitan zerbitzua emateko. Araban, gaur egun, 60 eskola-jantoki daude garraiatutako janariarekin, eta zerbitzu hori emateko hiru lote eskainiko dira lehiaketara, 40.864.727 euroko balioarekin.

Bizkaian mota horretako 166 eskola-jantoki daude, eta zerbitzua emateko bederatzi lote eskainiko dira lehiaketara, 102.865.315 euroko balioarekin; Gipuzkoan, berriz, ezaugarri horietako 110 eskola-jantoki daude gaur egun Gipuzkoan, eta zortzi lotetan aterako dira lizitaziora, 62.537.253 euroko balioarekin.

Eskola-jantoki horiek guztiek (Hezkuntza Sailaren kudeaketa zuzenekoak eta garraiatutako janariaren zerbitzua eskaintzen dutenak) 50.000 menu inguru eskaintzen dituzte egunero.

Kontratu horien iraupena 30 hilabetekoa izango da (uztaila eta abuztua kontuan hartu gabe), eta luzatzeko aukera egongo da. Bildarratzek azpimarratu duenez, esleitzeko irizpideek, indarrean dagoen araudiak ezartzen dituen kalitate, kontrol eta elikagaien segurtasunerako neurri guztiez gain, ingurumenaren jasangarritasunari eta elikadura osasungarria sustatzeari buruzko irizpideak barne hartzen dituzte.

Gaur egun, Euskadin Hezkuntza Sailaren kudeaketa zuzeneko 515 jantoki daude, eta horietan egunero 85.000 menu inguru zerbitzatzen dira, Haur Hezkuntzako, Lehen Hezkuntzako eta DBHko ikasleen artean.

Jantoki horiek oinarrizko menua eskaintzen dute; menu ovolaktobegetarianoa; menu ovolaktobegetarianoa arrainarekin; menu ez txerria; eta dietak 33 nutrizio-premia berezietarako (intolerantziak, alergiak eta tratamendu dietetiko espezifikoa duten patologietarako dietak, espezialistaren txosten mediko ofizialarekin).

Egilea Andoni Beitia