Javier Hurtado Eusko Jaurlaritzako Turismo, Merkataritza eta Kontsumoko sailburuak “ontzat” jo ditu jai-zubian Euskadin hotelen okupazioari buruzko datuak ( % 60-70 inguru, zifra ofizialen zain), eta nekazalturismoetan portaera hobearekin.

Radio Euskadin egindako elkarrizketa batean, Hurtadok
Euskadiko jai-zubian hotelen eta nekazaritza-turismoko establezimenduen okupazioari buruzko datuak aipatu ditu, oraindik datu ofizialik ez dagoela adierazteko, baina, sektoreak adierazi duenez, datuak “positiboak” dira, % 60-70 inguruko okupazioarekin, eta nekazaritza-turismoetan portaera hobea izan dute, 2019an baino, pandemiaren aurreko urtean.

Adierazi duenez, ehuneko horiek bat datoz udan izandako “datu onekin”, orduan konpentsatu baitzen nazioarteko turismoaren beherakada, pandemiaren murrizketen ondorioz turismo nazionalarekin. Nabarmendu duenez, Euskadi izan zen udan turismo nazionalaren portzentajean gehien igo zen autonomia-erkidegoa, eta zubiaren portaera “positiboa” izan da, “Nahiz eta egoerak eta klimatologiak une jakin batzuetan bertan behera uztea ekarri duen”.

Nolanahi ere, datu ofizialen zain, “Datu onak” izan direla azpimarratu du, eta “gure indargune handiak izaten jarraitzen dugu, gure eskaintza kulturala eta gastronomikoa, alegia”.

Era berean, ukatu egin du Euskadik covid-aren pandemiaren bilakaerari buruz erregistratzen dituen datu txarrek turismoari dagokionez “zigortzea” dakartenik, izan ere, “Helmuga segurua da, eta hala frogatu da, batez ere sektore guztietako profesionalak egiten ari diren lan handiagatik”. “Ez dugu penalizaziorik ikusten, oso egoera zaila ikusten dugu, batez ere erkidego guztietan nazioarteko turismoak izan duen beherakadagatik, eta hori gutxi gorabehera homogeneoa da”, errepikatu du, pandemiaren datuen bilakaeraren aurrean “erne jarraitzeko” beharraz ohartarazteko.

Bestalde, Euskadin ‘covid pasaportea’ indarrean sartzearekin lotutako balizko ezeztapenei buruzko datu “zehatz eta neurgarririk” ez duela esan du. “Kasu puntualak izan dira, baina, oro har, ondo hartu dute eta ondo funtzionatu dute, ostalaritza-sektoreko profesionalen lan onari esker. Ezarpena positiboa izan da eta, gauza puntualak izan ezik, ondo doa “, ziurtatu du.

Egilea Andoni Beitia