Xanty Elias sukaldari espainiarrak Basque Culinary World Prize 2021 jaso du ostegun honetan, Donostiako Tabakaleran egindako ekitaldian, ‘Los Niños se Comen el Futuro’ ekimenaren bidez. Ekimen horretan, gastronomiaren bidez, haurren elikadura-hezkuntza azpimarratzen da.

Basque Culinary World Prize Eusko Jaurlaritzak ematen duen sari bakar eta globala da, estrategia integralaren esparruan
Euskadi-Basque Country eta Basque Culinary Center. Sari honek, besteak beste, berrikuntza, teknologia, hezkuntza, ingurumena, osasuna, elikagaien industria eta garapen sozial eta ekonomikoaren arloetako ekimen eraldatzaileak dituzten sukaldarien lana saritzen du.

‘Los Niños se Comen el Futuro’ proiektuaren bidez, Eliasek “kultura Gastronomiko Solidarioa” zeharkako irakasgai bat txertatzearen alde lan egiten du 2018tik, Espainiako lehen hezkuntzako eskoletan elikadura osasungarrian hezteko ikasgai gisa, “Sukaldaritzaren eta kontsumo kontzientearen inguruan kulturan hezteak duen garrantziaz” konbentzituta.

Programa berritzaileak, nazioan eta nazioartean saritua izan denak, “Kontsumitzaile kontzienteen belaunaldi berri bat” sustatzen du, “Gazteei mesede egiteaz gain, urteekin gizarte osoari eragin diezaiokeena”.

“Ez dago heztea baino gauza osasuntsuagorik” lelopean, programa martxan egon da Andaluziako eta Madrilgo 80 ikastetxe baino gehiagotan, eta lehen hezkuntzako 10.500 ikasle inguruk parte hartu dute. Kopuru hori bikoiztu egingo da 2022ko urtarriletik aurrera.

Gainera, Prenauta Fundazioaren presidente gisa, sukaldaritzaren sektorean turismoaren, berrikuntzaren eta ekintzailetzaren aldeko apustua egiten du, baina, batez ere, eskola-adinean dauden haurren elikadura-hezkuntza sustatzearen alde, “Horrek sukaldaritzaren inguruko osasun-baldintza, kontsumo kontziente eta kultura hobeak emateko duen ahalmenaz konbentzituta”, adierazi dute antolatzaileek.

Basque Culinary World Prize delakoaren 100.000 euroko zuzkidura ekonomikoak ‘Haurrak Etorkizuna Comen’ ekimena planetaren inguruan zabaltzeko eta ikastetxeetan arlo hori bultzatzen eta eduki berriak sortzen laguntzeko balioko du.

Balio biderkatzailea

“Saritutako proiektu espainiar bat duen lehen chefa izatea benetako ametsa da, gure helburuari ikusgarritasuna eta errefortzua ematen diona, eta helburu horretan inbertituko dugu sari osoa gastronomia solidario eta kontzientean trebatutako haurren kopurua handitzeko, ezin gara zoriontsuago egon. Gizarteak gastronomia gutako bakoitzarengan txikitatik jaiotzea ulertzea espero dugu, gizartean balio biderkatzailea sortuz “, adierazi du sukaldari irabazleak.

Xanty Elias aukeratu dute irabazle, munduko sukaldari eta aditu garrantzitsuenek osatutako epaimahaiaren bidez. Joan Roca chefa (El Celler de Can Roca) buru dela, beste espezialista ezagun batzuk ere sartu ditu, hala nola Elena Arzak (Arzak Restaurant), Gastón Acurio (Acurio Restaurantes), Dan Barber (Blue Hill), Massimo Bottura (Osteria Francescana), Manu Buffara (Manu), Dominique Crenn (Atelier Crahn), Hahn (Blue Hill), Trahn),

Basque Culinary World Prize 2016an abiatu zen, gastronomiak “indar eraldatzailea” izan dezakeen moduari buruzko testigantzak emateko, “Gizon eta emakume ekintzaileen lana azpimarratuz eta bikaintasunerako bokazioarekin; jende berritzaile eta sortzailearena; tematia, baina batez ere, bere gizartearekin konprometitua”.

Ordutik, 42 herrialdetako 900 hautagaitza baino gehiago jaso ditu sariak, eta 600 chef inguru izendatu dituzte. Sarirako aintzat hartuak izateko, sukaldariak beste profesional batek izendatu behar zituen, gaur egun gastronomiaren munduan lan eginez.

Aurreko edizioetan bezala, 2021ean ere, hiru hilabetez, industriako profesionalek eta erakundeek planeta osoko chefak izendatu zituzten, gastronomiak itzulpenak egin ditzakeela erakusteko.

Egilea Andoni Beitia