Gourmet Bag 3.0 proiektuak 2.000 ontzi ekologiko banatu ditu Gipuzkoako ostalaritzan plastikozko xahutzea murrizteko, eta bost herritako 25 establezimendu berrik bat egin dute ekimenaren edizio honekin.

Gipuzkoako Foru Aldundiko Ingurumen Departamentuak bultzatutako ekimen hau Gipuzkoako bost udalerritara zabaldu da hirugarren edizioan.

Aurkezpen prentsaurrekoan, Gipuzkoako Ingurumen eta Obra Hidraulikoetako foru diputatu José Ignacio Asensiok, Gipuzkoako Ostalaritza Elkarteko idazkari nagusi Kino Martinezekin eta Impact Hub Donostiako koordinatzaile Aitor Morenorekin batera, azaldu du Gourmet Bag 3.0 2018an abian jarritako izen bereko proiektu pilotuaren hedadura dela, eta helburua dela kontsumitzen diren elikagai guztiak ez alferrik galtzea.

Aldundiko Ingurumen Zuzendaritzak 18.000 eurorekin bultzatutako eta Gipuzkoako Ostalaritza Elkartearekin eta Impact Hub Donostiarekin elkarlanean koordinatutako ekimen honek edukiontzietan edo Gourmet Bags jatetxeetan bazkaltzen duten pertsonen eskura jartzen du soberako errazioak etxera eraman ahal izateko.

2018ko proiektu pilotuan Donostiako establezimenduek bakarrik parte hartu bazuten ere, bigarren edizioan Arrasate, Eibar, Tolosa, Beasain eta Irungo 25 taberna/jatetxe sartu ziren, eta hirugarren edizio honetan, Pasaia, Lasarte-Oria, Errenteria, Hernani eta Oiartzungo 25 establezimendu batu ziren.

Gourmet Bags paper birziklatuz egindako ontzi ekologikoak dira, mikrouhin-laberako egokiak. Tapa horiek ere konpostagarriak dira, eta guztiz biodegradagarriak; beraz, erabiltzaileek edukiontzi marroian utzi ahal izango dituzte.

Asensiok azpimarratu duenez, “Elikagaien industria berotegi-efektuko gasen munduko isurketen herena da, eta, horregatik, beharrezkoa da elikagaien xahuketari aurre egitea, krisi klimatikoari aurre egiteko lehen mailako arazo gisa”. “Gourmet Bag elikagaien xahutzea murrizteko erronkaren aurrean jaio da, Lurraldeko hiri hondakinen, ekonomia zirkularraren eta hondakinen hierarkiaren kudeaketari buruzko plangintzarekin bat eginez”, gaineratu du.

Asensiok adierazi duenez, “Gipuzkoan xahutzen diren 123.000 tona elikagaietatik % 17 Horeca sektorean ematen dira, eta horregatik egin behar ditugu horrelako ekimenak gure emisioak murrizteko”. “Elikagaien xahutzea ingurumen-arazo bat da, krisi klimatikoa larriagotzen duena, eta, gainera, arazo etikoki ez-morala eta sozialki bidegabea da”, azpimarratu du.

Martinezek azpimarratu duenez, “Establezimendu gehienek ez dute xahutzen den elikagai kopuruari buruzko datu errealik”, baina “kalkuluen arabera, ostalaritzako establezimenduen % 10 inguruk politika edo konpromiso esplizitua dute elikagaien xahutzea murrizteko, eta, gehienetan, jangelan sortzen dira”.

Egilea Andoni Beitia